Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Hartfalenpolikliniek

De Hartfalenpolikliniek maakt deel uit van onze zorg voor patiënten met hartfalen. Als u hartfalen heeft en behandeld wordt door één van onze cardiologen, kunt u hier terecht voor controle, advies en begeleiding door de specialistisch verpleegkundige Cardiologie. De specialistisch verpleegkundige Cardiologie houdt meerdere keren per week spreekuur in Amersfoort. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met een cardioloog.

 

Wat is hartfalen?
Hartfalen is een chronische aandoening, die meestal ontstaat door een verminderde pompfunctie van het hart. Patiënten met hartfalen kunnen last hebben van vermoeidheid, kortademigheid en een verminderde eetlust. Zij hebben vaak minder energie en moeite zich te concentreren. Ook houden zij vaak vocht vast (bijvoorbeeld te merken aan het opzetten van de enkels).


Informatie over hartfalen vindt u op:

 

Gevolgen van hartfalen
Hartfalen kan gevolgen hebben voor u en uw partner en/of familie. Zo moet u uw eetgewoonten en/of lichamelijke activiteiten aanpassen. Ook krijgt u medicatie voorgeschreven. Deze gevolgen kunnen per persoon verschillen.
De cardioloog heeft u wellicht aangemeld bij de hartfalenpolikliniek. Bij de zorg voor patiënten met hartfalen kunnen meer zorgverleners betrokken zijn. Op het spreekuur van de Hartfalenpolikliniek heeft u te maken met een specialistisch verpleegkundige cardiologie.

 

Wat kan de Hartfalenpolikliniek voor u betekenen?
Alle zaken rondom de behandeling van hartfalen komen aan bod tijdens uw bezoek aan de Hartfalenpolikliniek. De cardioloog is hoofdbehandelaar, bepaalt het behandelplan en blijft bij uw behandeling betrokken. Bij de specialistisch verpleegkundige cardiologie heeft u een of meerdere keren een afspraak. Zij bespreekt samen met u uw situatie. Ook informeert en begeleidt de verpleegkundige u bij het omgaan met hartfalen. Verder verricht zij lichamelijk onderzoek en past zo nodig uw medicatie aan.


Bovendien kunt u bij haar terecht met vragen en praktische problemen. U kunt hierbij denken aan:

  • Wat betekent het om met hartfalen te leven
  • Het belang van een aangepast eet- en drinkpatroon
  • Uw leefgewoonten
  • Uw medicijngebruik
  • Hoe u klachten herkent en wat te doen bij toename van uw klachten
  • Aanmelden voor revalidatie.

Daarnaast beschikt de specialistisch verpleegkundige over voorlichtingsmateriaal.

 

Hoe werkt de Hartfalenpolikliniek?
Patiënten die opgenomen zijn geweest, krijgen bij ontslag een afspraak voor de Hartfalenpolikliniek. Het eerste consult duurt 45 minuten, een vervolgconsult 20 minuten. Een week vóór de controle op de Hartfalenpolikliniek laat u bloed prikken. U heeft hiervoor een laboratoriumaanvraag meegekregen. Voor patiënten die doorverwezen zijn tijdens het polibezoek aan de cardioloog geldt hetzelfde.


Let op
- Neemt u bij elk bezoek aan de Hartfalenpolikliniek uw medicijnlijst mee?
- Neemt u een naaste mee? Twee horen meer dan een.

 

Waar vindt u de Hartfalenpolikliniek?
Het spreekuur van de Hartfalenpolikliniek vindt plaats op Brink 305 (3e etage) in Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Voor het maken of afzeggen van een afspraak op de Hartfalenpolikliniek kunt u contact opnemen met het algemene nummer: 033-8505050.


Contact
De specialistisch verpleegkundige cardiologie is op woensdag en vrijdag bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur via het algemeen telefoonnummer 033- 850 5050. U kunt ook contact met haar opnemen als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft of meer wilt weten. Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.