Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Liposuctie

Algemeen
Liposuctie is het onderhuids wegzuigen(suctie) van abnormale vetophoping(lipo). Abnormale vetophopingen kunnen ontstaan op plaatsen als de hals,buik,billen,bovenbenen,knieën en onderbenen. Ze worden veroorzaakt door een verhoogd aantal vetcellen op deze plaatsen. Op de rest van het lichaam is de vetlaag normaal. Deze abnormale vetstapeling komt alleen voor bij mensen  die er aanleg voor hebben.

Een belangrijke voorwaarde voor liposuctie is dat de huid voldoende elastisch is.

Is de huid dat niet en is er bovenden sprake van cellulitis(sinaasappelhuid) dan kan de abnormale vetafzetting worden verwijderd door middel van dermo-lipectomie ( dermo = huid, lipectomie = wegsnijden van vet) .Het nadeel van deze operatie is dat er lange littekens achterblijven.

Mogelijkheden
Liposuctie is een techniek om plaatselijk overtollig vet te verwijderen. Het is geen middel om te vermageren. Als u overal te dik bent (gegeneraliseerde obesitas) dan kunt u geen gebruikmaken van deze methode,maar bent u aangewezen op een dieet. Liposuctie biedt contour verbeteringen,maar zeker geen perfectie. Soms is het heel moeilijk om een symmetrisch resultaat te krijgen. Daarnaast kunnen bestaande onregelmatigheden in de huid niet worden gecorrigeerd. Het kan ook voorkomen dat het huidoppervlak door de operatie juist onregelmatig wordt. Dat komt omdat lipocustie een moeilijk te doseren methode is. De plastisch chirurg heeft niet precies in de hand hoeveel vet er ter plaatse wordt weggezogen.

Werkwijze
Liposuctie vindt meestal plaats onder volledige verdoving. Alleen kleine contourafwijkingen,bijvoorbeeld overtollig vet in de hals,worden behandeld onder plaatselijke verdoving op de polikliniek. Na afloop kunt u meteen naar huis.

Voor grotere ingrepen moet u een aantal dagen in het ziekenhuis blijven.Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg het gebied dat gecorrigeerd moet worden af. Daarna wordt u onder verdoving gebracht.

Via kleine sneetjes op onopvallende plaatsen,zoals bestaande huidplooien, wordt het te opereren gebied "opgespoten" met een vloeistof die het wegzuigen van de vetcellen vergemakkelijkt en bloedverlies vermindert. Als de vloeistof is ingewerkt brengt de arts een zuigbuis via de huidsnedes in.Deze zuigbuis is aangesloten op een krachtige zuigpomp. Het overtollige vetweefsel kan nu worden weggezogen. Is het gewenste resultaat bereikt,dan worden de huidsnedes gehecht. In een enkel geval is het nodig een aantal drains(dunne slangetjes) in te brengen om overtollig wondvocht af te kunnen zuigen. Deze drains worden verwijderd als er bijna geen wondvochtproductie meer is. Meestal is dit na één of twee dagen .

Na een liposuctie
Na een liposuctie moet u een pantybroek,elastisch windsel of een elastisch korset dragen. Dit is nodig om de huid goed op de onderlaag te laten verkleven. Deze drukkende "onderkleding" moet u gedurende vier tot zes weken ,dag en nacht,dragen. Als u wilt douchen of u wilt wassen,wat al mag na 24 uur,dan kunt u deze "onderkleding" natuurlijk even uitdoen. Gedurende enkele weken na de operatie kunt u last hebben van pijnlijke bloeduitstortingen,een gezwollen huid en een beurs gevoel. Rond de enkels kan vochtophoping ontstaan,maar dit trekt na ongeveer twee tot zes weken vanzelf weg.

De pijn is over het algemeen goed te bestrijden met paracetamol. Na twee weken worden de hechtingen verwijderd. Het resultaat is vaak pas na maanden duidelijk.

Risico's en complicaties
Liposuctie heeft dezelfde risico's als elke andere operatie. Er bestaat kans op nabloeding of er kan een infectie optreden,al komt dit bijna nooit voor.Direct na de ingreep is de huid gezwollen,verkleurd en gevoelig.Daarna kunnen restzwellingen aanwezig zijn en soms verhardingen die pas na weken of soms maanden verdwijnen.Ook kan de huid tijdelijk gevoelloos zijn. Een enkele keer is niet al het overtollige vet verwijderd of is het resultaat erg a-symmetrisch.Dan is het noodzakelijk nog een aanvullende liposuctie uit te voeren.


Bron : NVPC