Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Stilteruimte

‘Wij allemaal hebben binnen in ons een plek voor stilte, omgeven met stilte. Dit huis, dat gewijd is aan werk en debat in dienst van vrede, hoort een ruimte te hebben die gewijd is aan de stilte in de uiterlijke en de innerlijke betekenis van het woord.’ (Dag Hammarskjöld, in 1957 secretaris-generaal van de Verenigde Naties).

 

De stilteruimte is een ruimte waar iedereen kan binnenstappen: patiënt, bezoeker, medewerker of toevallige passant, ongeacht zijn of haar levensovertuiging, gelovig of niet, jong of oud, ziek of gezond. De ruimte is altijd open en steeds brandt er een lichtje. Een plek waar je welkom bent, waar je je even terug kunt trekken als dat nodig is en je gedachten kunt ordenen. Waar de mogelijkheid is voor een klein gebaar, waar je een kaars kunt branden, een gedachte op kunt schrijven.

 

Je komt de stilteruimte vanzelf tegen. Het kleine ovale gebouwtje ligt aan de Laan, de centrale ader van het ziekenhuis. Letterlijk stil is het er dan ook niet. Maar stilte verwijst niet per se naar afwezigheid van geluid. Stilte is ook verstilling, het luisteren naar bronnen van innerlijke kracht. De stilteruimte is een plek om op adem te komen, om moed te verzamelen als je moeilijke gesprekken te wachten staan, om te bidden of te mediteren.

 

De ruimte bestaat uit twee delen. Er is een grotere, open ruimte. Hier staat een gietijzeren ark waar je een kaars kunt branden. Zittend op de bank laat je het ziekenhuis letterlijk en figuurlijk even achter je en kijk je uit over de binnentuin en de polder daarachter. Daarnaast is een kleinere ruimte, waarvan de deur dicht kan worden gedaan. Soms heeft iemand behoefte even op zichzelf te zijn of met een paar anderen samen emoties te delen. Bezoekers kunnen gaan zitten aan de tafel om hun gedachten of gebeden op te schrijven. Maar natuurlijk kun je er ook gewoon zitten om je te verliezen in het bijzondere raam van Michel van Overbeeke, waarin telkens weer nieuwe elementen te ontdekken zijn. Schoonheid die troost.