Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Meander Medisch Centrum maakt grote stappen in Parkinsonrevalidatie

Patiënten met Parkinson kunnen in Meander Medisch Centrum terecht voor een nieuwe revalidatietherapie, die hen leert om ‘groter’ te bewegen. Meander Medisch Centrum is de eerste grote zorginstelling in Nederland die deze therapie aanbiedt. De resultaten zijn veelbelovend.

 

Parkinson is een hersenziekte waarbij de zenuwcellen versneld verouderen. Hierdoor worden bewegen en alledaagse handelingen steeds moeilijker. Fysiotherapeut Alette de Pooter: “Voor een Parkinsonpatiënt voelt normaal bewegen als te groot. De patiënt is wel in staat om normaal te bewegen, maar krijgt vanuit zijn hersenen de verkeerde informatie over de inspanning die dit kost. Hierdoor verloopt het bewegen moeizaam. Dit doorbreken we in onze therapie door de patiënt te stimuleren om zijn bewegingen te vergroten. Na twee of drie weken vindt er een omslagpunt in de hersenen plaats. De patiënt beweegt weer normaal, zonder hier extra bij na te hoeven denken.”

 

Deze techniek, LSVT-BIG genoemd, komt uit Amerika en is wetenschappelijk onderbouwd. De therapie duurt vier weken en is intensief. Patiënten trainen vier dagen per week een uur in het ziekenhuis en dagelijks een half uur thuis. De resultaten zijn positief. Alette: “Patiënten kunnen al heel snel in dezelfde tijd de dubbele afstand lopen, gemakkelijker een broekknoop vastmaken, of een bed opmaken. Wat we oefenen verschilt per persoon, afhankelijk van waar de patiënt behoefte aan heeft. Ook zien we dat de balans, houding, conditie en lenigheid van de patiënt beter worden.”

 

De nieuwe techniek geeft geen genezing van Parkinson, want die is helaas nog niet in zicht en de ziekte wordt gekenmerkt door verval. Alette: “Maar dat wil nog niet zeggen dat je dat verval op zijn beloop moet laten. Met oefening kun je proberen functioneel te herstellen. De resultaten zijn het beste bij mensen die in een vroeg stadium van Parkinson of Parkinsonisme zitten. Het is belangrijk dat patiënten na afronding van hun therapie dagelijks hun oefeningen blijven doen. Hiervoor geldt ‘use it or lose it’. Bewegen is het dagelijkse medicijn, anders verslechtert het functioneren van de patiënt weer.”

 

Fysiotherapeuten en ergotherapeuten van de afdeling Revalidatiegeneeskunde van Meander zijn vorig jaar geschoold in de nieuwe methode. Na een succesvolle pilot bieden zij de methode nu als reguliere therapie aan. Met een verwijzing van de neuroloog of huisarts kunnen patiënten een afspraak maken voor een intake bij de revalidatiearts.

 

Fysiotherapeut Alette de Pooter leert de heer Griffioen ‘groter’ bewegen.

 

Lees meer over revalidatie bij de ziekte van Parkinson en Parkinsonisme in Meander Medisch Centrum

 

Informatie bijgewerkt: 8 June 2016