Eten en drinken voor uw operatie (nuchterbeleid)

Het is belangrijk dat u nuchter naar het ziekenhuis komt. Dit betekent dat u niet mag eten en in sommige gevallen niet mag drinken voor een operatie of voor een onderzoek. Dit is voor uw eigen veiligheid. Volg daarom altijd de specifieke informatie over eten en drinken die u per mail, sms, brief of mondeling van ons hebt gekregen.


Terug

Waarom mag ik niet eten en drinken voor mijn onderzoek of operatie?

Als u toch eet, of in sommige gevallen drinkt, kan tijdens het onderzoek of de operatie de inhoud van de maag in uw luchtpijp of longen terechtkomen. Dit kan een heftige longontsteking veroorzaken. Als u zich niet aan de regels voor eten en drinken houdt, kan uw onderzoek of operatie niet doorgaan.

U heeft een onderzoek, regels voor eten en drinken

  • Eet zes uur voor uw onderzoek niets meer. Drink vanaf dat moment alleen heldere vloeistoffen: water, thee, appelsap, limonade of koffie zonder melk.
  • Drink twee uur voor uw onderzoek niets meer.

Het kan zijn dat er voor uw onderzoek andere regels zijn voor eten en drinken. Volg daarom altijd de specifieke informatie over eten en drinken die u per mail, sms, brief of mondeling van ons hebt gekregen. Neem contact op met de betreffende afdeling als u twijfelt of u de regels voor een onderzoek of voor een operatie moet volgen.

U heeft een operatie op de OK (onder anesthesie), regels voor eten en drinken

  • Eet zes uur voor uw operatie niets meer.
  • Drink zes uur voor uw operatie alleen heldere vloeistoffen: water, thee, appelsap, limonade en koffie zonder melk. Drink maximaal 1 glas per uur.

Het kan zijn dat er voor uw operatie andere regels zijn voor eten en drinken. Volg daarom altijd de specifieke informatie over eten en drinken die u per mail, sms, brief of mondeling van ons hebt gekregen. Neem contact op met de betreffende afdeling als u twijfelt of u de regels voor een onderzoek of voor een operatie moet volgen.