Samen Beslissen

‘Samen Beslissen’ betekent dat u samen met ons kijkt naar welke zorg en behandeling het beste past bij uw persoonlijke situatie. En bij uw voorkeuren. Specialist en patiënt bespreken samen alle mogelijkheden en wat deze betekenen voor iemands leven. Daarna maken ze samen een keuze voor de beste behandeling.

Terug

Wat is Samen Beslissen?

Allereerst bekijken we wat er medisch mogelijk is én hoe u het liefste uw behandeling ziet. Uw specialist vertelt u wat de verschillende mogelijkheden voor een behandeling zijn. Samen bespreken jullie de voor- en nadelen hiervan op korte en lange termijn.

Ook bespreekt u met uw specialist wat u belangrijk vindt in uw leven en welke gevolgen de behandelingen daarop hebben. Denk bijvoorbeeld aan bijwerkingen of effecten op de langere termijn. Zo heeft u alle informatie in handen om een beslissing te nemen.

Wat de beste behandeling is, verschilt per persoon. De een wil heel graag weer sporten na de behandeling, voor anderen is dat minder belangrijk.

Als beslissingen over de behandeling samen genomen worden, dan leidt dit tot keuzes die beter aansluiten bij de behoeften van de patiënt en tot meer tevredenheid over de behandeling. Behandelingen slaan bijvoorbeeld beter aan. En patiënten zijn tevredener en trouwer aan afspraken als zij worden betrokken bij de beslissing. Dat blijkt uit onderzoek onder patiënten.

Samen beslissen met uw specialist in 4 stappen

  1. Uw specialist gaat samen met u een beslissing nemen over de beste behandeling. Uw specialist vindt het daarbij belangrijk om de mening van u als patiënt te horen.

  2. Uw specialist legt uit welke mogelijkheden u heeft. En ook welke voordelen en welke nadelen erbij horen. Soms is het ook een keuze om geen behandeling te krijgen.

  3. Uw specialist bespreekt samen met u wat uw voorkeuren zijn. Wat vindt u belangrijk? Wat wilt u weer kunnen na de behandeling?

  4. Uw specialist neemt samen met u de beslissing hoe de behandeling eruit gaat zien. Jullie bespreken nog een keer de voordelen en nadelen. En wat u verder kunt verwachten.

Een goed gesprek met uw specialist

Om een goede keuze te kunnen maken, is het belangrijk om u goed voor te bereiden op het gesprek. Bedenk daarom van tevoren welke vragen u wilt stellen en wat u belangrijk vindt. Geef ook aan als u zich zorgen maakt over iets. Schrijf dit op zodat u niets vergeet. Zo zorgen we er samen voor dat we de behandeling kiezen die het beste bij u past. Het is prettig om tijdens het gesprek bij ons iemand mee te nemen die dicht bij u staat. Uw partner of een andere naaste bijvoorbeeld. Samen onthoudt u meer van een, soms emotioneel, gesprek.

Heeft u na het gesprek nog vragen? Dan kunt u terecht bij uw verpleegkundig specialist of specialistisch verpleegkundige, of u kunt contact opnemen met uw arts. Neem de tijd om samen de juiste beslissing te nemen.