Veranderingen in seksualiteit, vruchtbaarheid en menstruatie door chemotherapie

Het hebben van kanker, de lange ingrijpende behandeling en de bijwerkingen van chemotherapie kunnen van grote invloed zijn op de seksuele beleving. Dit kan leiden tot problemen. Maar ook uiterlijke veranderingen, pijn, angst en de reactie van de partner kunnen van invloed zijn.

Terug

Chemotherapie kan uw menstruatie veranderen. U kunt meer bloed verliezen, uw menstruatie kan een keer of helemaal wegblijven. Ook kunt u overgangsklachten krijgen. Na de behandeling is het mogelijk dat uw menstruatie niet meer terug komt.

Adviezen

  • Als u nog een kinderwens heeft, overleg dan met uw arts of verpleegkundige welke gevolgen de behandeling heeft op uw vruchtbaarheid.
  • Blijf voorbehoedsmiddelen gebruiken als u niet weet of u door de behandeling onvruchtbaar bent.
  • Medisch gezien is er geen bezwaar voor seksueel contact. Door bijwerkingen van de chemotherapie en het gebruik van overige medicatie kan uw zin in vrijen verminderd zijn. De behoefte aan tederheid en intimiteit kan juist toenemen.
  • De vagina kan dunner en kwetsbaarder worden. Hierdoor kunt u jeuk krijgen, droogheid, afscheiding, of een branderig gevoel tijdens en na geslachtsgemeenschap. Het gebruik van een glijmiddel kan hierbij helpen. Dit moet een glijmiddel op siliconenbasis zijn.
  • Bij mannen kunnen erectieproblemen ontstaan, doordat het lichaam minder testosteron aanmaakt. Bij problemen kunt u contact opnemen met uw verpleegkundige voor advies en zo nodig een doorverwijzing.

Meer informatie

Bekijk de pagina Leven met en begeleiding bij kanker, Seksualiteit en intimiteit.