Veelgestelde vragen longgeneeskunde

Terug

Om u te helpen bij het stoppen met roken ontvangt u vaak een vergoeding vanuit de basisverzekering. U kunt dit navragen bij uw zorgverzekeraar. Wel betaalt u dit eerst uit uw eigen risico. Op de website RookvrijOokJij.nl vindt u een overzicht van de vergoedingen van de verschillende zorgverzekeringen.

Sommige poliklinieken houden ook spreekuren in de avond. Kijk in het overzicht van afdelingen en poliklinieken of dit mogelijk is voor uw afspraak.

In veel gevallen is een telefonische afspraak mogelijk. En in sommige gevallen ook een afspraak via videobellen. Vraag bij uw polikliniek waar u de afspraak heeft naar de mogelijkheden.

Een longverpleegkundige is een verpleegkundige die zich gespecialiseerd heeft in longziekten, bijvoorbeeld astma en COPD. Daarnaast is de longverpleegkundige opgeleid om patiënten en hun directe naasten de juiste begeleiding te bieden. Het spreekuur van de longverpleegkundige is op de polikliniek Longgeneeskunde. Meer informatie kunt u vinden in onze folder.

Een coassistent is een arts die bijna klaar is met de opleiding Geneeskunde. Meander Medisch Centrum is een topklinisch opleidingsziekenhuis. Dat betekent dat wij op verschillende afdelingen en poliklinieken mensen opleiden tot verpleegkundige, arts of specialist. Het is dus mogelijk dat u tijdens uw behandeling of onderzoek te maken krijgt met bijvoorbeeld een coassistent.

Voor een coassistent is het belangrijk veel ervaring op te doen in de praktijk. Uw afspraak, behandeling of onderzoek kan daardoor iets langer duren dan normaal. Eerst heeft u een gesprek met een coassistent en daarna met 1 van de artsen. Ook kan soms worden gevraagd of u eerder wilt komen voor uw afspraak in het ziekenhuis. We hopen dat u bereid bent om ons te helpen om de volgende generatie zorgverleners goed voor te bereiden op de toekomst.

Heeft u bezwaar tegen de aanwezigheid van een toekomstige arts? Laat dit dan weten aan de specialist die u behandelt of aan de balie van de afdeling of polikliniek.

Als u op de polikliniek komt, heeft u als eerste contact met de doktersassistent. Die meet bijvoorbeeld uw bloeddruk als dat nodig is, en maakt met u de afspraken. De doktersassistente is uw eerste aanspreekpunt op de polikliniek.

Een physician assistent is iemand die een aantal taken van de arts overneemt, zodat er meer patiënten geholpen kunnen worden. Lees hier meer over wat een PA is en doet.

Een verpleegkundig specialist is een verpleegkundige met veel jaren ervaring. En die gespecialiseerd is in een bepaalde ziekte of behandeling. Op de pagina Verpleegkundig specialist leest u meer over deze zorgverleners.

Wij proberen uw bezoek aan het ziekenhuis zo slim mogelijk te plannen. Met de verwijzing van de huisarts kunnen wij alvast een vooronderzoek aanvragen. Zo blijft het aantal bezoeken aan de longarts zo laag mogelijk. En kan de longarts dus méér tijd besteden aan elke patiënt, ook aan u.

In Meander gelden speciale maatregelen om het coronavirus tegen te gaan. Bekijk onze pagina met informatie over het actuele coronabeleid.

Maakt u zich zorgen na uw onderzoek of behandeling? Of krijgt u klachten na uw afspraak of opname bij ons? Dan kunt u bellen met de specialist in het ziekenhuis die u heeft behandeld. Was u 1 of meer nachten opgenomen bij ons? En bent u korter dan 1 week weer thuis?

  • Bel ons dan via ons algemene nummer 033 – 850 50 50.
  • Belt u ons tussen 8.00 - 16.30 uur (kantooruren)? Vraag dan naar de polikliniek van het specialisme waar u onder behandeling bent geweest.
  • Belt u na 16.30 uur ’s middags of vóór 8.00 uur ’s morgens? Vraag dan naar de verpleegafdeling van het specialisme waar u onder behandeling bent geweest.

Bent u voor een behandeling in dagopname bij ons geweest? En was dit korter dan een week geleden?

  • Bel ons dan via ons algemene nummer 033 – 850 50 50.
  • Belt u ons tussen 8.00 - 16.30 uur (kantooruren)? Vraag dan naar de polikliniek van het specialisme waar u onder behandeling bent geweest.
  • Belt u na 16.30 uur ’s middags of vòòr 8.00 uur ’s morgens? Vraag dan naar de Spoedeisende Hulp.

Heeft u vragen of klachten en bent u langer dan een week weer thuis? Neem dan eerst contact op met uw huisarts of met de Huisartsenpost. Behalve als u iets anders hierover heeft afgesproken met uw specialist.