aandachtsgebied

Klinische Pathologie

Op de afdeling Klinische Pathologie doen we cel- en weefselonderzoek van menselijk lichaamsmateriaal. Onze klinisch pathologen en analisten onderzoeken uw uitstrijkje, punctie of biopt in het laboratorium. Zo kunnen we de juiste diagnose stellen. 

Terug

Klinische Pathologie in Meander Medisch Centrum

Onze afdeling Klinische Pathologie is een specialisme dat andere afdelingen ondersteunt. Ieder jaar voeren de pathologen van Meander ongeveer 90.000 onderzoeken uit. We doen onderzoek naar cellen en weefsels van het menselijk lichaam. Deze cellen en weefsels komen ons laboratorium binnen in de vorm van een uitstrijkje, een punctie of een biopt. Voor patiĆ«nten met kanker is cel- en weefselonderzoek erg belangrijk. Op basis van de uitslag kan de oncoloog een behandelplan maken.

Naast dit cel- en weefselonderzoek onderzoeken we soms ook mensen die overleden zijn. Dit noemen we ook wel een sectie of obductie. Zo proberen we te achterhalen wat de doodsoorzaak is geweest.

Van de Raad van Accreditatie heeft onze afdeling Klinische Pathologie het ISO 15189-keurmerk gekregen. Dit geeft aan dat wij zorgvuldig omgaan met lichaamsmaterialen en de uitslagen betrouwbaar zijn. Regelmatig worden wij beoordeeld. U bent bij ons daarom verzekerd van kwaliteit en veiligheid.

Moleculaire diagnostiek, met uitzondering van HPV en HER-2 FISH, voert het UMCU uit (op afdeling M140).