Ontwikkeling van radioactief geneesmiddel Lutetium

In november 2021 zijn in het Meander Medisch Centrum de eerste behandelingen met Lutetium-177-PSMA uitgevoerd. Dit is een nieuwe behandeling voor patiënten met uitgezaaide prostaatkanker, voor wie geen andere behandeling meer beschikbaar is. Lutetium is een radioactieve stof en wordt opgenomen door de kankercellen, waardoor deze afsterven. De Lutetium-177-PSMA wordt bereid in de GMP gecertificeerde radiofarmacie cleanroom van de apotheek door medewerkers van de apotheek. De bereiding vindt semiautomatisch plaats in een loodkast. De kwaliteitscontrole van het eindproduct wordt uitgevoerd door analisten van de apotheek.


Terug

Behandeling met Lutetium

Jaarlijks krijgen bijna 13.000 mannen de diagnose prostaatkanker, de nummer één kankervorm bij mannen. Bij zo’n 20% van deze mannen is de prostaatkanker al uitgezaaid bij diagnose. Er overlijden ook elk jaar bijna 3.000 mannen aan prostaatkanker, een vergelijkbaar getal met de sterfte bij vrouwen aan borstkanker. Bij patiënten met uitgezaaide prostaatkanker kan een behandeling met Lutetium-177-PSMA het leven van de patiënt verlengen en zijn kwaliteit van leven verbeteren. Het is een nieuwe behandeling waarbij de patiënt een infuus krijgt met radioactief Lutetium. Het Lutetium dringt tot de kankercellen door, waardoor deze afsterven en uitzaaiingen worden verkleind of geremd in hun groei. Deze therapie wordt vier tot zes keer gegeven.


Tekening van prostaat  kankercel met Lutetium bestraling

Meander is, na het Antoni van Leeuwenhoek, het tweede ziekenhuis in Nederland dat deze therapie op reguliere basis kan toepassen met vergoeding door de zorgverzekeraar. 

Medewerkers bij apparaat waarin Lutetium wordt gemaaklt