Zorgpad Urologie: thuis toedienen van LHRH agonisten

Veel patiënten met testosterongevoelig prostaatcarcinoom krijgen vier keer per jaar een LHRH-agonist toegediend. Het betreft de middelen gosereline (Zoladex), triptoreline (Pamorelin) of leuproreline (Lucrin, Eligard). Dit zijn implantaten die met een dikke naald onder de huid in de bil of de buik worden ingebracht. Het is gebruikelijk dat de patiënt naar de huisarts gaat voor de toediening nadat de patiënt de spuit bij de eigen apotheek heeft opgehaald. 


Terug

Sinds 2021 krijgen patiënten die in Meander onder behandeling zijn bij de urologie, hun LHRH-agonist thuis toegediend. De spuiten worden geleverd door de poliklinische apotheek van Meander en via een prikservice meegenomen naar de patiënt om thuis toe te dienen. Op deze manier hoeft de patiënt niet meer langs de apotheek om de spuit op te halen en naar de huisarts voor de toediening, maar komt een verpleegkundige bij de patiënt thuis.

Patiënt, dhr. Keijzer is zeer tevreden met deze nieuwe service: ‘Mijn eerste Zoladex spuit heb ik in augustus opgehaald bij de apotheek in Meander, na mijn bezoek bij de uroloog. Het bezoek aan de apotheek was kort en ik heb goed advies gekregen. Mijn vervolginjecties worden door de verpleegkundige meegenomen, dus dan hoef ik niet naar de apotheek in het ziekenhuis’. Nadat dhr. Keijzer door de apotheek bij de prikservice was aangemeld, is er een verpleegkundige thuis langsgekomen voor de toediening. ‘Ik merkte dat de verpleegkundige ervaren is. De injectie was geheel niet pijnlijk.’ Inmiddels is de verpleegkundige 3x bij meneer thuis geweest om een injectie te zetten. Dhr. Keijzer vindt het contact met de verpleegkundige prettig. Na het zetten van de injectie wordt er een volgende afspraak gemaakt voor over drie maanden.

De positieve ervaring van dhr. Keijzer is ook terug te zien in het tevredenheidsonderzoek dat recent is uitgevoerd bij 88 patiënten; zij gaven een 8,9 voor deze service. Hier zijn we als apotheek en als urologie heel erg blij mee! Wij vieren dit met een Spakenburgs hart met de tekst ‘Zorgpad urologie – apotheek: 8.9!’

Het team van de Apotheek en Urologie krijgt een traktatie