Greenteam apotheek van start

Begin 2021 ging het greenteam van de apotheek van start. Bijna iedere afdeling van de apotheek is in het greenteam vertegenwoordigd (laboratorium, bereidingen, dienstverlening, poliklinische apotheek, ICT, GGZ). Vijf vragen aan ziekenhuisapotheker Milly Attema over het greenteam.

Terug

Waarom heb je een greenteam opgericht in de apotheek?

In de apotheek produceren we veel afval. Denk daarbij aan al het plastic verpakkingsmateriaal van geneesmiddelen en materialen. Daarnaast voeren we wekelijks meerdere grote bakken geneesmiddelafval af. Ook verbruiken we veel papier terwijl dat best anders kan. Een aantal medewerkers in de apotheek had de behoefte om wat te doen aan deze verspilling en terugdringen van het afval. Uit deze behoefte is het greenteam geboren.

 Wat heeft het greenteam van de apotheek al bereikt?

We zijn begonnen met het laaghangend fruit, zoals maatregelen om minder te printen. Ook hebben we veel gedaan aan bewustwording, bijvoorbeeld door maandelijks in de apotheeknieuwsbrief een bericht van het greenteam te plaatsen. Een grote actie was het afschaffen van de wegwerpbekertjes bij de koffieautomaat in de apotheek; alle apotheekmedewerkers hebben nu een op-naam gestelde mok die na gebruik met koud water wordt afgespoeld en zo nu en dan in de vaatwasser wordt gezet. Ook hebben we een systeem geïmplementeerd om elektronisch een handtekening te kunnen zetten, waardoor het uitprinten en tekenen van veel documenten in de apotheek tot het verleden behoort. Door deze digitaliseringsstap besparen we flink veel papier.

Mokken met namen medewerkers

Waar loop je tegenaan?

Er bestaat continu een spanningsveld tussen duurzaamheid en zaken als kosten en veiligheid. Neem bijvoorbeeld de wens tot hergebruik van geneesmiddelen die na ontslag van een patiënt overblijven en van de verpleegafdelingen terugkomen naar de ziekenhuisapotheek. Deze geneesmiddelen worden zoveel mogelijk teruggelegd in de voorraad. Toch wordt er ook veel weggegooid omdat het veel tijd kost om alles uit te zoeken en er bovendien fouten gemaakt kunnen worden bij terugplaatsen in het magazijn.

 Staat duurzaamheid in Meander op de agenda?

We zetten de eerste stappen naar een duurzaam ziekenhuis. Dat gaat langzamer dan ik wil. Zo is een investeringsaanvraag voor meegeven van plaszakken aan patiënten, om te voorkomen dat jodiumhoudend contrast in het riool komt na een CT-scan, niet goedgekeurd door de Raad van Bestuur. Gelukkig zijn er binnen het OK-centrum, de gynaecologie en dermatologie enthousiastelingen om samen mee op te trekken en het onderwerp hoger op de agenda te krijgen in Meander. Het discipline-overstijgend onderwijs van de arts-assistenten in Meander staat in maart 2022 volledig in het teken van duurzaamheid; artsen kunnen bij het voorschrijven van medicatie duurzame keuzes maken en zo een concrete bijdrage leveren. Met kleine stappen kunnen we al een groot verschil maken.

 Wat staat er in 2022 op het programma?

Ik ben er trots op dat bijna alle afdelingen in de apotheek in hun jaarplan 2022 één of meerdere duurzaamheidsprojecten hebben opgenomen. In de transmurale apotheek gaat er flink ingezet worden op digitaliseren van de processen, zoals het digitaal verwerken van recepten, factureren via de mail, verwijzen naar de Kijksluiter in plaats van papieren info meegeven en digitale toedienlijsten voor de thuiszorg. Ook bij de GGZ-instellingen, waarvoor we de farmaceutische dienstverlening verzorgen, gaan we over op elektronische toedienregistratie in plaats van op papier. Bij de vervanging van onze GDS-apparatuur gaan we inzetten op gebruik van afbreekbaar plastic. Bij bereidingen stappen we over naar wasbare schoenhoesjes en naar cleanroomkleding die niet in plastic is verpakt. We gaan in 2022 weer flink wat stappen zetten!