Klaarmaken van spuiten en infusen voor drukke IC

In 2021 lagen er veel patiënten met corona op de IC van Meander. Om de IC-verpleegkundigen te ontlasten, hebben apothekersassistenten in periodes van piekdrukte alle spuiten en infuuszakjes voor alle patiënten op de IC klaargemaakt. Het ging dagelijks om ongeveer 70 eenheden.

Terug

Doordat apothekersassistenten deze werkzaamheden overnamen, hadden verpleegkundigen meer tijd en aandacht voor de patiënten. De manier van werken was nieuw voor de ziekenhuisapotheek en daarom beschouwden we dit proces als een pilot. Evaluatie van de pilot onder medewerkers op de IC en in apotheek leverde alleen maar positieve reacties op, dus de pilot was geslaagd. In 2022 gaan we kijken of we deze dienstverlening structureel kunnen aanbieden op de IC, want naast ontlasting van verpleegkundigen leidde dit ook tot een verbeterde kwaliteit van de klaargemaakte spuiten en infuuszakjes.

Linda Wentink, teammanager bereidingen over de hulp aan de IC: “De coronatijd was voor iedereen zwaar en spannend. Zeker op onze IC was de druk goed te voelen. Het was fijn en leerzaam dat we als bereidingsteam op deze manier een bijdrage hebben kunnen leveren aan de patiëntenzorg.”

Medewerkers vullen spuiten voor vaccins