Innovatie 7: Immunoglobulines en zoledroninezuur thuis: win-win voor patiënt en ziekenhuis

Desiree heeft een verminderd immuunsysteem en krijgt via een infuus immunoglobulines toegediend als medicijn. De maandelijkse toediening is voortaan thuis zodat zij niet meer naar de dagbehandeling in Meander hoeft. “De overgang vanuit het ziekenhuis naar de thuiszorg is goed georganiseerd en alles wordt regelmatig teruggekoppeld. Zelf hoef ik hiervoor ook helemaal niets te regelen.”, aldus een tevreden Desiree.


Terug

Immunoglobulines en zoledroninezuur zijn geneesmiddelen die patiënten via een infuus toegediend krijgen op de dagbehandeling van het ziekenhuis. Voor deze toediening komen patiënten één of meerdere keren per jaar speciaal naar het ziekenhuis. In het kader van JZOJP (juiste zorg op de juiste plek) is de Meander apotheek in 2023 gestart met het organiseren van de thuistoediening van immunoglobulines en zoledroninezuur. Het verplaatsen van de zorg van de dagbehandeling naar huis is een win-win situatie. De patiënt kan namelijk worden behandeld in een vertrouwde omgeving en in het ziekenhuis komen plekken vrij op de dagbehandeling voor andere zorg. De Meander apotheek de spin in het web voor het regelen van thuistoediening van deze medicijnen.

Van ziekenhuis naar thuis

Patiënt Desiree heeft een achtergrond als verpleegkundige en krijgt de immunoglobulines thuis toegediend. Desiree: “Ik vond het een prima idee toen mijn internist thuistoediening van mijn medicijnen voorstelde. Het scheelt natuurlijk kosten voor het ziekenhuis en ook plek op de dagbehandeling. De hele overgang en overdracht vanuit het ziekenhuis was goed georganiseerd.”

Desiree heeft last van zogenaamde ‘rollende bloedvaten’ en is daarom moeilijk te prikken. Gelukkig bleek dit in de thuissituatie geen probleem. “Het is aan het begin wel even wennen dat er de hele tijd iemand naast je zit, in het ziekenhuis lopen de verpleegkundigen gewoon rond op de afdeling. Maar ik snap wel dat er iemand naast moet zitten.”, vertelt Desiree.

Ook het contact met de thuiszorgverpleegkundige is prima. Desiree heeft tot nu toe twee verpleegkundigen gehad die netjes lieten weten wanneer ze kwamen en dat wordt gewaardeerd. Tijdens de behandeling wordt er dan wel eens een kopje koffie samen gedronken en een beetje gekletst.

Nóg meer voordelen

Veel reistijd bespaart Desiree niet bij een thuisbehandeling met immunoglobulines, want ze woont dichtbij het ziekenhuis. Toch vindt ze het heel erg fijn om thuis te kunnen blijven voor de behandeling. Desiree heeft namelijk een verminderd immuunsysteem, waardoor ze het liefst zo min mogelijk in de buurt is van zieke mensen. Ze moet nog steeds geregeld naar het ziekenhuis komen, maar door de maandelijkse thuistoediening van immunoglobulines is dit stukken minder. Volgens Desiree verloopt de thuistoediening van immunoglobulines meestal sneller dan in het ziekenhuis. Niet omdat het infuus sneller inloopt, maar doordat ze in het ziekenhuis soms langer moet wachten totdat ze aan de beurt is. Desiree raadt de thuistoediening van immunoglobulines aan bij andere patiënten: “Het is heel fijn dat dit lekker thuis kan en ook dat hierdoor het ziekenhuis minder belast wordt.”

Zoledroninezuur thuis

In onderstaand plaatje is te zien dat we in 2023, sinds de start van de behandeling van zolendroninezuur thuis, al in totaal 130 plekken op de dagbehandeling hebben kunnen vrij spelen!