Innovatie 6: Oefenen met ‘zelf prikken’ in de Meander apotheek

Als je jezelf thuis een injectie met medicijnen moet geven, is dat best spannend. Zeker als dat voor de eerste keer is. De apotheek van Meander geeft patiënten niet alleen uitleg over dergelijke injecties, maar laat sinds kort patiënten ook onder begeleiding oefenen. Door de eerste injectie in de apotheek te zetten gaat het thuis een stuk gemakkelijker en wordt verkeerd gebruik van het geneesmiddel voorkomen. Patiënten beoordelen de uitgebreide instructie gemiddeld met een 9.


Terug

Patiënten krijgen al langer een prikinstructie in de Meander apotheek. Die instructie wordt gegeven op het moment dat de patiënt nieuw voorgeschreven medicatie voor het eerst komt ophalen. De patiënt krijgt dan uitleg in de spreekkamer aan de hand van de bijsluiter, folders en demonstratiemateriaal. Omdat het regelmatig voorkwam dat patiënten – ondanks de uitleg en demonstratie – het geneesmiddel niet goed gebruikten, is de instructie uitgebreid. Onder begeleiding van een apothekersassistent dient de patiënt voortaan in de apotheek de eerste injectie bij zichzelf toe.

Positieve reacties

Van 26 oktober tot en met 3 november 2023 heeft in de Meander Apotheek een korte pilot gelopen met het zelf leren zetten van de injecties. Zowel de patiënten als de medewerkers van de apotheek waren enthousiast over de begeleiding. Patiënten kregen na afloop van de prikinstructie een vragenlijst om de begeleiding te evalueren. Hieruit kwam naar voren dat zij het erg fijn vinden dat de tijd werd genomen door de apothekersassistente om een duidelijke prikinstructie te geven en om zelf te oefenen. Patiënten beoordeelden de begeleiding bij het voor het eerst injecteren van hun geneesmiddel gemiddeld met een 9! Door de patiënt onder toezicht zichzelf daadwerkelijk te laten injecteren, bevordert de apotheek het juiste gebruik.