Innovatie 9: Biosimilar Erelzi zorgt voor enorme kostenbesparing

Etanercept is een relatief duur geneesmiddel voor de behandeling van onder andere reuma en psoriasis. Patiënten krijgen dit geneesmiddel van de poliklinische apotheek en injecteren dit eens per 1-2 weken onderhuids. Omdat er geen patent meer op dit geneesmiddel zit, zijn er inmiddels verschillende leveranciers die dit geneesmiddel als zogeheten biosimilar op de markt brengen. De prijzen van deze biosimilars verschillen enorm waardoor kostenbesparingen mogelijk zijn.

Terug

Van Enbrel naar Erelzi

Etanercept is in 1998 op de markt gebracht onder de naam Enbrel. Na het verlopen van het patent bracht in 2016 een leverancier een biosimilar van Etanercept op de markt onder de naam Benepali. Omdat Benepali in die tijd flink goedkoper was dan Enbrel, zijn veel patiënten overgestapt op Benepali. 

Inmiddels is er nog een biosimilar van Enbrel op de markt gebracht onder de naam Erelzi. Deze biosimilar is in vergelijking met Benepali bijna twee keer zo goedkoop. Dit prijsverschil is de reden geweest voor de poliklinische apotheek om patiënten die Benepali gebruiken begin 2022 om te gaan zetten op Erelzi. 

Zorgvuldige omzetting

Het omzetten van voor patiënten vertrouwde medicatie naar een voor hen nieuw middel, moet op een zorgvuldige manier gebeuren. In overleg met de behandelaren is daarom duidelijke patiëntinformatie opgesteld die naar de patiënten is toegestuurd. Patiënten zijn bij het ophalen van hun medicatie uitgebreid geïnformeerd over de wijziging en hebben Erelzi meegekregen. Over het algemeen is de omzetting soepel verlopen. In de grafieken is te zien dat vanaf begin 2022 veel meer pennen en voorgevulde wegwerpspuiten (wwsp) Erelzi zijn afgeleverd. In 2022 zijn er (bijna) geen verstrekkingen meer van Benepali geweest. Wanneer het gebruik van Erelzi om welke reden dan ook niet mogelijk was, werd er uitgeweken naar het originele merk Enbrel, waardoor de verstrekking hiervan iets is gestegen. 

Besparing

Door patiënten om te zetten naar een goedkopere maar even effectieve biosimilar, is veel geld bespaard. De poliklinische apotheek heeft uitgerekend dat er in 2022 door de omzetting van Benepali naar Erelzi ruim € 700.000 is bespaard. En deze besparing is hard nodig gezien de alsmaar stijgende zorgkosten!