Innovatie 8: Specialistische geneesmiddelen voor chronische migraine via de poliklinische apotheek

Sinds 2020 worden patiënten met chronische migraine in het Meander Medisch Centrum behandeld met zogeheten CGRP-remmers. Er is sprake van chronische migraine wanneer iemand meer dan 15 dagen per maand migraine heeft. Wanneer de migraine van deze patiënten niet reageert op andere behandelingen dan komen zij in aanmerking voor behandeling met deze geneesmiddelen. Het gaat om de middelen erenumab, fremenezumab en galcanezumab. Ze worden één keer per maand toegediend met een prikpen. Sinds eind 2021 worden deze geneesmiddelen vergoed en vanaf 2022 verstrekt via de poliklinische apotheek. Neuroloog Tom van der Voort van Meander vertelt hoe de poliklinische apotheek deze middelen zo goed mogelijk beschikbaar stelt aan zijn patiënten.

Terug

Goede inkoopafspraken

Van der Voort: “Mijn collega Michel van Beijsterveld en ik hebben als hoofdpijnneurologen hele goede ervaringen met de CGRP-remmers. Onze patiënten met chronische migraine hebben er veel baat bij. We zien dat de aanvalsfrequentie en de intensiteit van de hoofdpijn afneemt. De middelen worden pas vergoed nadat patiënten alle andere opties hebben uitgeprobeerd, waaronder behandelingen met botuline-injecties. De CGRP-remmers zijn wel hele dure geneesmiddelen en dankzij de apothekers in de poliklinische apotheek zijn er gelukkig goede inkoopafspraken gemaakt met de leveranciers van deze middelen.” 

Investeren in kennis

Van der Voort: “We zijn erg blij dat onze poliklinische apotheek de CGRP-remmers direct aan onze patiënt aflevert en een goede prikinstructie geeft. We zijn daarvoor dan niet afhankelijk van commerciële partijen. Er is in de poliklinische apotheek flink geïnvesteerd in kennis op het gebied van migraine. Daardoor hebben we er veel vertrouwen in dat onze patiënten de juiste informatie krijgen als ze hun geneesmiddel komen ophalen in de apotheek. De apotheek heeft goede patiëntinformatie ontwikkeld, ook dit ontzorgt ons. Tot slot is de herhaalservice van de apotheek een uitkomst, want dat verhoogt de therapietrouw.” 

Samenwerking

Van der Voort: “We zijn zeer tevreden over de samenwerking met de poliklinische apotheek. Prettig is dat we ook regelmatig samen optrekken bij het geven van onderwijs. Zo hebben we bij de introductie van de CGRP-remmers samen onderwijs over migraine verzorgd aan het apotheekteam.”

Neuroloog Tom van der Voort