Innovatie 3: Nieuwe etiketteermachine levert tijdswinst en nauwkeuriger proces op

In de bereidingsunit in de ziekenhuisapotheek worden dagelijks voorraadbereidingen geproduceerd. De omvang van de charges kan variƫren van tientallen tot duizenden eenheden. Ampullen en injectieflacons zijn voorbeelden van producten die in grote aantallen op voorraad worden geproduceerd. Het is daarom noodzakelijk dat deze bereidingen machinaal een etiket krijgen met behulp van een etiketteermachine. In 2022 is deze etiketteermachine vervangen.

Terug

De laatste jaren werden in bereidingsunit steeds meer kant-en-klare voorgevulde spuiten gemaakt, die handmatig van een etiket werden voorzien. Bij vervanging van de huidige etiketteermachine is daarom gezocht naar een machine waarmee naast ampullen en flacons ook injectiespuiten machinaal een etiket kunnen krijgen.

De nieuwe etiketteermachine is in 2022 na een uitgebreid validatietraject in gebruik genomen. De machine is uitgerust met diverse sensoren die het etiketteerproces monitoren. De machine kan daardoor etiketteerfouten zelf detecteren en rapporteren in de vorm van een storingsmelding. Het machinaal etiketteren van spuiten levert een aanzienlijke tijdsbesparing op en leidt tot een nauwkeuriger proces. De video laat de etiketteermachine in actie zien.