Innovatie 2: Met plezier minder papier

Het greenteam van de apotheek maakte in 2022 weer flink werk van het duurzamer maken van allerlei processen. Zo waren er twee grote mijlpalen op het gebied van papierbesparing.

Terug

1e mijlpaal: Elektronisch ondertekenen

De afdeling kwaliteit van de apotheek produceert een eindeloze stroom aan rapporten. Denk aan rapporten van audits, risicoanalyses, leveranciersbeoordelingen en validatie's van ruimten, apparatuur en processen. Maar ook managementrapportages en service level agreements. 

Al deze rapporten worden geprint en met de hand ondertekend voor akkoord. Dat is nu verleden tijd door de aanschaf van het programma ‘Ondertekenverzoek’. Nu worden rapporten digitaal opgesteld en vervolgens zonder uitprinten digitaal aangeboden voor beoordeling en ondertekening. Ook de archivering is digitaal. Externe partijen leveren inmiddels ook hun rapporten digitaal aan in plaats van in een dikke map. Het programma ‘Ondertekenverzoek’ zorgt ervoor dat de afdeling kwaliteit sinds 2022 volledig papierloos is. 

paper

2e mijlpaal: Papieren reserve deellijsten afgeschaft

Al jaren print de apotheek aan het einde van iedere dag deellijsten uit van de medicatie van alle opgenomen patiënten in Meander. Deze geprinte deellijsten maken het mogelijk dat verpleegkundigen bij een ICT-storing toch nog in staat zijn om medicatie uit te delen. 

Deze procedure betekent dat er elke dag een flink pak papier uit de printer rolde en dat dit pak vervolgens de dag erna ongebruikt in de papierbak verdween. Gelukkig is dit sinds eind 2022 verleden tijd en zijn door de aanschaf van een noodcomputer eindelijk de papieren deellijsten afgeschaft! Nu worden meerdere malen per dag de deellijsten automatisch digitaal opgeslagen op deze noodcomputer. In geval van nood kunnen de deellijsten uitgeprint worden op een printer bij de noodcomputer. Beide zijn aangesloten op de noodstroomvoorziening van Meander. 

Met deze oplossing bespaart de apotheek dagelijks ontzettend veel papier. Een simpel rekensommetje laat het volgende zien: 300 vellen per dag = 109.500 vellen per jaar = 44 dozen papier per jaar bespaard!