Innovatie 1: Sneller, stiller en minder fouten door nieuwe GDS machines

Met het Geautomatiseerd Geneesmiddel Distributie Systeem (GDS) worden in de ziekenhuisapotheek alle gangbare tabletten en capsules op naam van de patiënt voor elk innamemoment verpakt in een zakje. Zo krijgen patiënten in Meander elke 24 uur een rolletje met zakjes waarin per innamemoment hun persoonlijke medicatie verpakt zit. Ook patiënten in de instellingen van GGZ-Centraal Midden-Nederland krijgen op deze manier hun medicatie. Per jaar worden ongeveer 2 miljoen GDS zakjes door ons geproduceerd. In 2022 zijn de 10 jaar oude machines vervangen die hiervoor nodig zijn.

Terug

De ziekenhuisapotheek beschikte voorheen over 3 GDS-vulmachines en 1 GDS-schouwmachine die de gevulde zakjes inspecteert. Eind 2021 werd een traject gestart voor vervanging van alle GDS-apparatuur. De 3 vulmachines konden worden vervangen door slechts 2 snellere en stillere exemplaren. In de loop van 2022 werden de nieuwe machines gevalideerd en in gebruik genomen. De GDS-ruimte werd ook geheel gerenoveerd. 

Tom Dunnewind, apotheker: “We zijn erg tevreden met de moderne apparatuur. We zien een duidelijke afname van het aantal uit te voeren reparaties ten gevolge van vulfouten. Ben je benieuwd naar het eindresultaat van het vervangingstraject? Bekijk dan de video waarin je het hele proces kunt volgen.”