Zwangerschapsonderzoeken (prenataal onderzoek)

Een zwangerschap is een bijzondere ervaring. Tijdens uw zwangerschap kunt u diverse onderzoeken krijgen. Op deze manier kunnen we zien hoe het met uw kindje gaat.

Terug

Zwangerschapsonderzoeken (prenataal onderzoek) in Meander Medisch Centrum

Een echoscopie is een onderzoek tijdens de zwangerschap waarmee we uw ongeboren kindje kunnen bekijken. In Meander is er een speciaal echospreekuur. Tijdens de echo krijgt u wat gel op uw buik. Met een echoapparaat gaan we daarna over uw buik heen en kunnen we uw kindje in beeld brengen. Bij een hele vroege zwangerschap gebeurt dit ook wel met een inwendige (vaginale) echo.

Met een zwangerschapsecho kunnen we al vroeg bekijken of er een hartje klopt en hoe lang u zwanger bent. Later in uw zwangerschap laten de zwangerschapsecho’s bijvoorbeeld zien hoe uw baby groeit, of de baby er gezond uit ziet, hoe de baby ligt en hoeveel vruchtwater er is.

Als u tijdens de zwangerschap al wilt weten of uw kind het downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft kunt u een NIPT (niet-invasieve prenatale test) doen. De NIP-Test is een bloedtest die kan worden gedaan vanaf 11 weken zwangerschap. Dit is mogelijk op de Maatweg in Amersfoort, locatie Baarn, Bunschoten, Leusden, Nijkerk en Zorgplein Soest.