Borstvoeding

Borstvoeding geven heeft veel voordelen, maar er kunnen ook problemen ontstaan. Daarom kunnen wij je helpen bij het geven van borstvoeding. Je krijgt van onze verpleegkundigen en lactatiekundigen hulp en persoonlijk advies.

Terug

Borstvoeding in Meander Medisch Centrum

Dankzij uitgebreid wetenschappelijk onderzoek weten wij dat borstvoeding voordelen heeft voor de gezondheid van jouw baby en voor jezelf. Maar borstvoeding geven is niet altijd vanzelfsprekend. Wij vinden het daarom erg belangrijk om je daarbij te ondersteunen en besteden hier veel aandacht aan. Lees onze filmtips hieronder. Alle verpleegkundigen zijn geschoold om jou goede borstvoedingszorg te geven op de afdeling Moeder Kind. Ook kun je een afspraak maken met de lactatiekundige. Zo krijg je persoonlijk advies op maat.

De lactatiekundigen van Meander: Brenda, Menna, José,Clarine en Lisette.

Afspraak met de lactatiekundige

Ben je zwanger en onder controle bij een verloskundige of gynaecoloog van Meander? Dan kun je een telefonische afspraak maken met een lactatiekundige voor advies en het stellen van vragen, via telefoonnummer: 033 - 850 5050 (vraag naar de polikliniek Verloskunde). Het telefonisch spreekuur is op dinsdagmiddag en donderdagmiddag van 13.00 – 16.00 uur.
Redenen voor een afspraak kunnen zijn: >uitleg kolven in zwangerschap >diabetes of andere chronische ziekte >zwanger van meerling >keizersnede >borstoperatie gehad >eerdere problemen bij borstvoeding >medicijngebruik op doktersvoorschrift of twijfels over medicijnen.

Filmtips van onze lactatiekundigen:

  • Voorbereiden op borstvoeding

  • Starten met borstvoeding

  • Kolven in de zwangerschap is echt ideaal als je (zwangerschaps)diabetes hebt, een baby met een laag gewicht verwacht of een keizersnede gaat krijgen. Wil je weten of het iets voor jou kan zijn? Overleg met je verloskundige of arts en maak een afspraak met ons. We vertellen je er in een persoonlijk gesprek graag meer over. Bekijk hoe kolven in de zwangerschap werkt: Afkolven met de hand.

  • In dit filmpje zie je mooi hoe een pasgeboren baby bijkomt van het geboren worden en op zoek gaat naar de borst: Borstvoeding het eerste uur na de bevalling.
  • De eerste dagen na de geboorte vallen alle baby's af. Een gezonde, voldragen baby heeft reserves voor deze eerste periode. Voor een gezonde baby is er vanaf het begin voldoende melk, ook al lijkt het dat jouw baby maar kort bij je drinkt. Bijvoeding is niet nodig, tenzij er een medische indicatie voor is.
    • Door de baby vaak aan de borst te leggen, komt de melkproductie sneller op gang. Zo voorkom je ernstige stuwing. Bekijk het filmpje: Wat is stuwing? Sommige baby's drinken in de eerste dagen wel 8-12 keer aan de borst in 24 uur. Als de melkproductie toeneemt, zal je baby vanzelf minder vaak willen drinken.
    • De 2e nacht na geboorte is vaak de nacht dat de baby meer wakker wordt en behoefte heeft aan contact met jou. Deze nacht kan pittig zijn voor jou. Door vaak aan te leggen aan de borst zorg je ervoor dat je baby meer contact heeft met jou en waarschijnlijk weer rustig in slaap zal vallen.