Verwijdering van de borst (borstamputatie)

Bij een verwijdering (ablatio) van de borst bij borstkanker verwijdert de chirurg tijdens de operatie de hele borst, inclusief de tepel. Dit wordt ook wel borstamputatie genoemd. Uw chirurg of verpleegkundig specialist bespreekt met u wat er precies gaat gebeuren.

Terug

Verwijdering van de borst (borstamputatie) in Meander Medisch Centrum

U kunt in aanmerking komen voor een verwijdering van de borst als er in verschillende delen van uw borst meerdere tumoren aanwezig zijn, of als de tumor te groot is in verhouding tot uw borst. U kunt hier ook zelf voor kiezen.

Meestal vindt ook een schildwachtklierprocedure plaats. Hierbij wordt de schildwachtklier opgezocht of verwijderd, om uitzaaiingen in de lymfeklieren te ontdekken. Ook kunnen de lymfeklieren in uw oksel verwijderd worden. Dit noem je een okselklierdissectie of okselkliertoilet.

De operatie gebeurt onder volledige narcose en duurt ongeveer 1 uur. In ons Laboratorium onderzoeken we het weggehaalde weefsel. U ontvangt na ongeveer 7 werkdagen de uitslag.

Na het verwijderen van uw borst kunt u kiezen voor een borstreconstructie of een uitwendige prothese. Onze ervaren mammacareverpleegkundigen ondersteunen en begeleiden u tijdens uw hele behandeltraject.

Voorlichtingsvideo's