Mycologisch onderzoek

Bij vermoeden op een schimmelinfectie kan een kweek specifiek op schimmels van diverse patiëntenmaterialen, zoals huidschilfers en nagels, worden uitgevoerd. De afdeling Medische Microbiologie beoordeelt deze kweken op de aanwezigheid van schimmelsoorten. Op basis van de kwantiteit en de soort schimmel kan vaak onderscheid worden gemaakt tussen een infectie en kolonisatie of contaminatie vanuit de omgeving. Voor dermatofyten is geen gevoeligheidsbepaling beschikbaar. Bij invasieve infecties door Aspergillus of Mucor soorten kan eventueel wel een gevoeligheidsbepaling worden verricht.

Terug

Mycologisch onderzoek aanvragen

 • Het benodigde afnamemateriaal (bijvoorbeeld kweekstok, potje) is afhankelijk van de herkomst van het patiëntmateriaal.
 • Alle afnamematerialen zijn via de koerier of het DCM te bestellen.
 • Plaats met behulp van ZorgDomein digitaal een order voor een kweek of vul een aanvraagformulier in. De verwerking van digitale aanvragen is minder foutgevoelig en verdient daarom de voorkeur.

Instructies voor het afnemen van kweken

 1. Neem met het juiste afnamemateriaal een kweek bij de patiënt af. Zie de materialenkaart.
 2. Sluit na afname het afnamemateriaal goed af.
 3. Plak op het afnamemateriaal een patiëntsticker of schrijf de naam, geslacht, de geboortedatum, BSN-nummer hierop.
 4. Schrijf ook de herkomst van het materiaal op (bijvoorbeeld oor of teen/vingernagel).
 5. Maak een digitale order aan in ZorgDomein en voer daar de gegevens van de patiënt, de afnamedatum en medisch relevante informatie in of schrijf deze op het aanvraagformulier.
 6. Vul de order of het aanvraagformulier volledig in.

Insturen materiaal

 • Verpak het afnamemateriaal in een safetybag en met het aanvraagformulier (evt. vanuit ZorgDomein) in een retourenvelop.
 • Materialen dienen bij voorkeur binnen 24 uur op het laboratorium te arriveren.
 • U kunt de retourenvelop met het afnamemateriaal en het juiste formulier meegeven aan de koerier van Meander Medisch Centrum óf dit kan door de patiënt worden afgegeven op een Meander prikpunt of in Meander Amersfoort op de Oranjerie bij de Bloedafname.

Zie ook:

De uitslag

Door de lange incubatieduur duurt de rapportage van schimmelkweken doorgaans 3 weken. Een eventuele gevoeligheidsbepaling duurt 1 a 2 weken. Kweekuitslagen zijn na definitieve autorisatie door de arts-microbioloog direct beschikbaar in Xcare en VIP en sturen wij via Edifact naar uw HIS. Bij afwezigheid van een HIS of op verzoek sturen wij u een papieren uitslag per post.

Contact

 • Voor het opvragen van uitslagen en voor vragen over afnamemateriaal, het afnemen en insturen van kweken kunnen wij u op werkdagen te woord staan van 8.00-16.30 uur via 033 - 850 5855.
 • Huisartsen en specialisten met vragen over het invullen van ZorgDomein kunnen op werkdagen van 8.00-16:30 contact opnemen met de hoofdanalist via 033 - 850 2059.
 • Voor huisartsen en specialisten met vragen over diagnostiek en/of behandeling van infectieziekten is de dienstdoende arts-microbioloog te bereiken via  033 - 850 2929 (tijdens kantooruren op werkdagen) en 033 - 850 5050 (buiten kantooruren en in het weekend, via de centrale).
 • Aanvraagformulieren en afnamemateriaal of een extra (spoed)rit kunt u via de koerier of via DCM bestellen.