Feces onderzoek Microbiologie

Pathogene darmbacteriën, virussen en parasieten die gastro-intestinale infecties veroorzaken kan de afdeling Medische Microbiologie met onderzoek van feces aantonen. Hiervoor worden in toenemende mate moleculaire technieken (PCR) gebruikt, welke sneller en/of sensitiever zijn dan kweek of microscopisch onderzoek. Na tropenbezoek of op specifieke indicatie is microscopische beoordeling van een triple fecestest (TFT) op darmparasieten mogelijk. 

Terug

Feces onderzoek aanvragen

 • Alle afnamematerialen (enkelvoudig potje of TFT) zijn via de koerier of DCM te bestellen.
 • Plaats met behulp van ZorgDomein digitaal een order voor feces onderzoek of vul een aanvraagformulier in. De verwerking van digitale aanvragen is minder foutgevoelig en verdient daarom de voorkeur.

Instructies voor het afnemen van kweken

 • Laat de patiënt met het juiste afnamemateriaal (thuis) feces afnemen. Volg bij een TFT-set de bijgesloten gebruiksaanwijzing. 
 • Sluit na afname het afnamemateriaal goed af. 
 • Plak op het afnamemateriaal een patiëntsticker of schrijf de naam, geslacht, de geboortedatum en BSN-nummer hierop.
 • Maak een digitale order aan in ZorgDomein en voer daar de gegevens van de patiënt, de afnamedatum en medisch relevante informatie in of schrijf deze op het aanvraagformulier.
 • Vul de order of het aanvraagformulier volledig in.

Zie ook:

Insturen materiaal

Verpak het afnamemateriaal in een safetybag en met het aanvraagformulier (evt. vanuit ZorgDomein) in een retourenvelop.
U kunt de retourenvelop met het afnamemateriaal en het juiste formulier meegeven aan de koerier van Meander Medisch Centrum óf dit kan door de patiënt worden afgegeven op een Meander prikpunt of in Meander Amersfoort op de Oranjerie bij de Bloedafname.

De uitslag

Routine moleculaire en microscopische feces onderzoeken worden dagelijks uitgevoerd. De rapportage duurt doorgaans 1 a 2 werkdagen. Uitslagen zijn na definitieve autorisatie door de arts-microbioloog direct beschikbaar in Xcare en VIP en zenden wij via Edifact naar uw HIS. Bij afwezigheid van een HIS of op verzoek sturen wij u een papieren uitslag per post.

Contact

 • Voor algemene vragen, het opvragen van uitslagen en voor vragen over afnamemateriaal kunnen wij u op werkdagen te woord staan van 8.00-16.30 uur via 033 - 850 2087.
 • Huisartsen en specialisten met vragen over het invullen van ZorgDomein kunnen op werkdagen van 8.00-16:30 contact opnemen met de hoofdanalist via 033 - 850 2614.
 • Voor huisartsen en specialisten met vragen over Immunologie diagnostiek is de medisch immunoloog te bereiken via 033 - 850 2085 (tijdens kantooruren op werkdagen).
 • Aanvraagformulieren en afnamemateriaal of een extra (spoed)rit kunt u via de koerier of via DCM bestellen.