Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Symposium (Over)behandelen druk bezocht

"Ik ben niet zo flink om niets te doen", "Strohalmpatiënten", "Help-opa-gaat-dood-ambulanceritten". Zomaar een greep uit de soms bijzondere quotes die de sprekers van het symposium (Over)behandelen naar voren brachten. Quotes om de bijna tweehonderd aanwezige hulpverleners te prikkelen. Huisartsen, verpleegkundigen, medisch specialisten, psychologen en andere disciplines luisterden geboeid naar de lezingen en bekeken samen een film over het thema (Over)behandelen. De commissie Ethiek van Meander Medisch Centrum startte onlangs de discussie over de grenzen van de zorg met dit symposium.

 

“Wat is voor u het meest belangrijk?” blijkt een vraag die vaker gesteld zou kunnen worden, voorafgaand aan en tijdens de behandeling van ernstig zieke patiënten. Gaandeweg de avond werd steeds duidelijker hoe belangrijk de rol van de verpleegkundigen in het proces is. Een rol die vaak onderschat wordt en structureler kan worden ingezet. Verpleegkundigen zijn van belang in het voorkomen van overbehandeling. Evenals de naasten van de patiënt.

 

 

“Overbehandelen is alles wat het lijden vergroot en/of verlengt.” Dat het niet zo duidelijk is om de scheidslijn tussen curatie en palliatie te trekken werd in alle presentaties duidelijk. Maar ook dat “nee” zeggen een kunst is. Zowel voor de patiënt als de arts. “Goede tijd is geld waard”, verwoordde Mariska Koster van Achmea het. “Daar zijn DBC’s voor, zodat kostbare artsentijd geen kostbare levenstijd van patiënten in de weg hoeft te zitten.”

 

Films en presentaties

Bekijk de films en presentaties die vertoond zijn tijdens het symposium (Over)behandelen van de commissie Ethiek van Meander Medisch Centrum.

 

Film: De dood, de dokter en de anderen

Aflevering 3 uit de achtdelige documentaireserie over de kunst van het sterven. Want of we nu willen of niet, dood gaan we allemaal. Maar wat weten we eigenlijk van sterven, afscheid nemen, rouwen en het leven na de dood? Zijn we er bang voor of verlangen we ernaar? En kunnen we het leren?

 

Marie-José Burger, geestelijk verzorger en ethica in Meander Medisch Centrum, in gesprek met een patiënte die niet lang meer te leven heeft. 

 

Presentaties

 

Informatie bijgewerkt: 23 April 2015