1 July 2021

Ziekenhuisapotheek Meander in de race voor STZ-Innovatieprijs 2021

De ziekenhuisapotheek van Meander is door naar de laatste ronde van de STZ-innovatiechallenge 2021. Voor deze challenge gaat STZ op zoek naar innovatieve (zorg)professionals in de STZ-ziekenhuizen, die een innovatie hebben ontwikkeld al dan niet in samenwerking met externe partij(en). In de eerste ronde zijn er 86 projecten ingediend, waarvan er zes mochten pitchen. De apothekers van Meander zaten bij de zes beste innovaties.

Terug

Patiënten eerder naar huis

Veel patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen krijgen het middel benzylpenicilline (een antibioticum) via het infuus toegediend. Omdat een benzylpenicilline-infuus slechts 8 uur houdbaar is, kan het niet in de thuissituatie worden toegediend en moet de patiënt dus in het ziekenhuis blijven totdat de antibioticakuur is afgerond. Oscar Breukels en Mirte Malingré, beide apotheker in Meander, hebben hier een oplossing voor gevonden. Zij hebben een natriumcitraat-oplossing ontwikkeld die aan het benzylpenicilline-infuus wordt toegevoegd, waardoor het in plaats van 8 uur nu 7 dagen houdbaar is. Hierdoor is thuistoediening wél mogelijk en kunnen patiënten die met dit middel behandeld worden eerder naar huis.
De apotheek van Meander is een grootbereider. Dat betekent dat zij medicatie mogen doorleveren aan andere apotheken. Inmiddels leveren zij hun eigen bereidingen door aan ruim 120 apotheken in Nederland. De in het Meander ontwikkelde natriumcitraat-oplossing wordt inmiddels door ruim 25 apotheken afgenomen waardoor patiënten door heel Nederland profijt hebben van deze innovatie. STZ prees de eenvoud in relatie tot de impact voor patiënten in heel Nederland van deze ontwikkeling. In het najaar is er een tweede pitchronde waarna de jury uit deze twee rondes een selectie zal maken van innovaties die door mogen naar de laatste ronde aan het eind van het jaar.

Innovatie

Meander is lid van de vereniging van topklinische opleidingsziekenhuizen (STZ) die samen werken aan betere patiëntenzorg. Centraal staan de drie pijlers Opleiding, Onderzoek en Topklinische zorg en de twee thema’s 24/7 complexe acute zorg en Innovatie. Dit laatste thema speelt een belangrijke rol bij het verder verbeteren van de kwaliteit van zorg voor de patiënt.