11 October 2023

Week van het Donorgesprek: ‘Vraag het gewoon’

De week van 9 t/m 15 oktober 2023 is de Week van het Donorgesprek. In deze week stimuleert de Nederlandse Transplantatie Stichting mensen met een publiekscampagne om in gesprek te gaan over orgaandonatie. Het thema is "Vraag het gewoon!". Veel mensen weten niet of hun naasten wel of geen orgaandonor zijn. Dit kan voor dilemma's zorgen wanneer iemand (onverwachts) overlijdt. Ook Meander vindt het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen zich actief laten registeren. Zodat tijdens het emotionele moment van overlijden duidelijk is voor artsen en nabestaanden wat de patiënt had gewild op het gebied van donatie.

Terug

Kirsten Broeders, donatiecoördinator in Meander: “Zodra een patiënt overleden is, moet de arts het gesprek aangaan over donatie. Je kan je voorstellen dat nabestaanden op dat moment emotioneel zijn, dus dat het dan lastig is te beginnen over donatie. Een ‘toestemming’ of ‘geen toestemming’ registratie is helder, de overleden patiënt heeft dan actief (geen) toestemming gegeven voor donatie. Er is echter nog steeds een grote groep die zich niet actief geregistreerd heeft; de ‘geen bezwaar’ registratie. Zij geven voor de wet toestemming voor donatie. Maar omdat het een passieve ja-registratie is, voelt dat toch anders voor familie én voor de dokter die het gesprek aan moet gaan.”

De campagne richt zich op jongeren (17-22 jaar) die voor het eerst over orgaandonatie moeten nadenken. Daarnaast is ook de ‘schakelgeneratie’ (40-60 jaar) een belangrijke doelgroep. Zij zijn de generatie met connecties naar jongeren, ouderen én leeftijdsgenoten. Met de boodschap "Orgaandonatie? Wat wil jouw familie? Vraag het gewoon!" wordt de doelgroep op verschillende manieren uitgedaagd om in gesprek te gaan over orgaandonatie. In podcasts, via social media, influencers en verschillende media wordt het belang van praten over orgaandonatie aangekaart.

Meer informatie is te vinden op de website www.donorgesprek.nl.