16 January 2023

Verkoop hyacinten in Meander voor steun aan jonge mensen met kanker

Op vrijdag 27 januari van 9.30 tot circa 14.00 uur kunnen patiënten, bezoekers en medewerkers in de Laan van Meander Medisch Centrum een bosje hyacinten kopen voor de AYA’s, jongvolwassenen met kanker. Hiermee steunen zij de zorg voor deze jonge mensen.

Terug

Voor de 9e keer organiseert het AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk samen met de Nederlandse hyacintenkwekers de ‘hAYAcinten’ actie. Op vrijdag 27 januari staat in 22 ziekenhuizen een hyacintenkraam, zo ook in Meander van 9.30 - circa 14.00 uur (of tot de hyacinten op zijn). De opbrengst gaat naar zorg voor jongvolwassenen met kanker, ofwel: AYA’s (adolescents & young adults).  

Jaarlijks krijgen in Nederland 3.900 jonge mensen tussen de 18 en 39 jaar kanker. Van hen overlijdt 20 procent. Kanker op jongvolwassen leeftijd heeft grote gevolgen voor opleiding, werk, sport, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en toekomstplannen. Daarom is leeftijdsspecifieke zorg en ondersteuning noodzakelijk. Voor het leveren en ontwikkelen van AYA-zorg, het organiseren van scholing en het doen van onderzoek is geld nodig.

AYA Zorgnetwerk
Het AYA-team van Meander Medisch Centrum werkt nauw samen met het UMC Utrecht en is aangesloten bij het Nationaal AYA Jong & Kanker Zorgnetwerk. Zo blijft alle kennis en kunde over ‘kanker op AYA-leeftijd’ steeds actueel. Als het nodig is verwijst Meander patiënten met ingewikkelde problemen door naar het regionale AYA-Kenniscentrum van het UMC Utrecht. Hierbij wordt uitgegaan van van het principe: Zorg, dichtbij huis als het kan, verder weg in een AYA-centrum als het moet.

Lees meer over AYA-zorg in Meander