4 October 2023

Lang gekoesterde wens komt uit met verhuizing bekkenbodemcentrum naar Amersfoort

Het ruikt er nieuw, oogt nieuw en is ook nieuw: het bekkenbodemcentrum op de 4e etage van Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Het centrum is verhuisd van de locatie in Baarn naar Amersfoort en wordt donderdag 5 oktober officieel geopend. Voor de artsen en andere zorgverleners komt hiermee een lang gekoesterde wens uit. “We zijn heel blij dat we verhuisd zijn. Alle faciliteiten zijn nieuw en het ziet er mooi en fris uit”, zegt urogynaecoloog Steven Schraffordt Koops.

Terug

De bekkenbodem bestaat uit de blaas, plasbuis, baarmoeder, vagina, darmen, bindweefsel en bekkenbodemspieren. Bekkenbodemklachten zijn bijvoorbeeld pijn in de onderbuik, plas- en blaasproblemen of een verzakking van de blaas, endeldarm of baarmoeder. Binnen het bekkenbodemcentrum werkt een multidisciplinair team samen: een gynaecoloog, uroloog, radioloog, chirurg, maag-darm-lever-arts, bekkenbodemfysiotherapeut en continentieverpleegkundige. Uroloog Farida van Rey zegt: “Door gecombineerde spreekuren kunnen we het bekkenbodemgebied van patiënten heel goed vanuit verschillende perspectieven bekijken.”

Op de vorige locatie in Baarn zaten sommige artsen op verschillende etages en was het minder makkelijk elkaar te vinden. “Het is heel fijn dat je vanuit je spreekkamer zo bij een collega kunt binnenlopen”, merkt Van Rey. “Vorige week was hier een patiënt die alleen een afspraak bij mij had, maar bij wie snel duidelijk was dat het probleem meer in de darmen zat. Dan is het een groot voordeel dat ik meteen met een collega kan overleggen. Die patiënt had ver gereisd en hoefde zo niet eerst een nieuwe afspraak te maken”, vertelt Schrafford Koops.

Het bekkenbodemcentrum van Meander is al 20 jaar een multidisciplinair expertisecentrum en  behandelt gecompliceerde bekkenbodemproblemen en veel second opinions uit het hele land. “Met het bekkenbodemteam hebben we samen ongelooflijk veel ervaring. Wij hebben alles wel een keer gezien”, zegt Schrafford Koops. Door deze bijzondere expertise en ervaring is Meander erkend als STZ expertisecentrum. Ook zijn de artsen gespecialiseerd in robotchirurgie, bijvoorbeeld bij een verzakkingsoperatie.

“Met het bekkenbodemcentrum is een heel patiëntvriendelijke en laagdrempelige oplossing bedacht”, vindt professor Esther Consten (chirurg). “Alle faciliteiten zitten bij elkaar. We kunnen bijvoorbeeld snel radiologisch onderzoek laten doen. Er zijn behandelkamers, dus bijvoorbeeld mensen die last van aambeien hebben, kan ik meteen behandelen. In het nieuwe bekkenbodemcentrum kunnen we sneller en adequater inspelen op de zorgvraag van patiënten.”