6 December 2021

Thuismonitoring coronapatiënten scheelt in drukte Meander

Meander is in januari van dit jaar begonnen met het thuis monitoren van coronapatiënten die stabiel genoeg zijn om met zuurstof naar huis te gaan. Sinds de start van het zogenaamde Covid Thuis programma zijn er 80 patiënten thuis gemonitord, waarvan er op dit moment 17 mensen nog actief in thuismonitoring zitten. Dat zijn patiënten die gemiddeld zeven dagen eerder naar huis konden.

Terug

Het Covid Thuis programma scheelt, vooral tijdens de coronagolven, enorm in de drukte en heeft ertoe geleid dat Meander bedden vrij heeft kunnen maken voor patiënten die anders naar een ander ziekenhuis vervoerd hadden moeten worden.

Covid Thuis

Coronapatiënten die stabiel genoeg zijn om met zuurstof naar huis te gaan, kunnen thuis in hun vertrouwde omgeving verder herstellen. Voor patiënten is een opname op de cohortafdeling psychisch zwaar met weinig contact met andere mensen. Dankzij het Covid Thuis programma kunnen bepaalde groepen patiënten eerder naar huis om op een veilige manier in de eigen omgeving verder te herstellen. De monitoring van deze patiënten wordt gedaan met behulp van de Luscii-app. Patiënten vullen een aantal keer per dag meetwaarden, zoals saturatie, temperatuur en gesteldheid in. Deze gegevens worden zeven dagen per week in Meander door een speciaal thuismonitoringsteam, bestaande uit triagisten, verpleegkundigen, arts-assistenten en longartsen, uitgelezen en opgevolgd. Ook is er vanuit het ziekenhuis regelmatig telefonisch contact met de patiënten.

Hoge waardering

Het Covid Thuis programma is tussendoor geëvalueerd en uit die evaluatie blijkt dat zowel patiënten als zorgverleners positief zijn over het programma. De patiënten die gesproken zijn vonden het in het begin spannend om met zuurstof naar huis te gaan, maar vinden de begeleiding en communicatie erg goed waardoor ze snel vertrouwen kregen in het revalidatieproces thuis. De patiënten geven aan dat ze duidelijke instructies kregen voordat ze met ontslag gingen en dat zowel zij als hun naasten goed begeleid zijn. Er is regelmatig telefonisch contact en patiënten vinden het fijn dat het thuismonitoringsteam 24/7 bereikbaar is. Ook de zorgverleners van Meander zijn te spreken over het programma. Thuismonitoring helpt de ligduur van bepaalde patiënten te verkorten en dat heeft weer een positief effect op de werkdruk. Meander onderzoekt nu of de thuismonitoring ook bij andere specialismen ingezet kan worden.