4 November 2022

Live surgery: Ruim 80 fysiotherapeuten wonen in Meander live nieuwe heupoperatie bij

Vandaag woonden ruim 80 fysiotherapeuten uit de regio live een totale heupprothese bij in Meander. Orthopedisch chirurg Dolf Westerhuis voerde de operatie uit via de voorste benadering. De aanwezige fysiotherapeuten konden de operatie live volgen vanuit het Auditorium.

Terug

Het was alweer de negende keer dat de orthopedisch chirurgen van Meander een ‘live surgery’ organiseerden. Vanwege corona heeft deze bijeenkomst een paar jaar stilgelegen, maar voor corona hebben de fysiotherapeuten onder andere live een schouderoperatie, een totale knieprothese en een operatie aan de voorste kruisband kunnen volgen. Met ‘live surgery’, waarbij een directe cameraverbinding is tussen de OK en het Auditorium, willen de orthopeden kennis en ervaring delen met andere zorgverleners.

Het thema van deze editie is de protheseoperatie in dagbehandeling. Voor de start van de ingreep maakten de fysiotherapeuten kennis met nieuwe ontwikkelingen in prothese operaties in Meander. Orthopedisch chirurgen Judith Hartman en Bas Ongkiehong, beiden werkzaam in Meander, vertelden enthousiast over de nieuwe koers: protheseoperaties in dagbehandeling, orthopedische focuszorg in een topklinisch ziekenhuis en veilige zorg voor de kwetsbare oudere. Tijdens de operatie gaven beiden tekst en uitleg bij de operatiebeelden. De aanwezigen konden tijdens de ingreep vragen stellen aan de orthopeden. Na het bekijken van de operatie hield Anne Viester, fysiotherapeut in Meander, nog een praatje over het belang van fysiotherapie rondom een prothese operatie.

Dolf Westerhuis: “Wij vinden het als orthopeden in Meander goed om de fysiotherapeuten inkijk te geven op de OK. Het is een geweldige manier om kennis over te dragen en daarnaast komt het onze samenwerking ten goede. De fysiotherapeuten hebben zowel ter voorbereiding op de operatie als na afloop hiervan een belangrijke rol in de behandeling van onze patiënten. Het is geweldig dat we na een aantal jaar afwezigheid door corona weer een ‘live surgery’ hebben kunnen organiseren.”

Orthopedie in Meander is fit for the future

De orthopeden van Meander zijn gespecialiseerd in behandelingen van de heup. Heupklachten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door artrose (slijtage) of een gebroken heup. Soms kunnen de klachten behandeld worden met medicijnen en/of fysiotherapie en soms is een operatie nodig. Meander heeft speciale kennis en ervaring met het plaatsen van een heupprothese (kunstheup), net als met heuprevisies en problemen na een trauma van de heup.

Als een patiënt een heupoperatie in Meander krijgt, dan wordt de patiënt, naast het preoperatieve spreekuur, goed op de ingreep voorbereid met behulp van individuele digitale voorlichting ondersteund met video's en 3D-animaties. Naast de bestaande Rapid Recovery methode, waarbij patiënten na de operatie sneller gaan mobiliseren en 1maar één dag moeten blijven, wordt deze ingreep nu ook in dagbehandeling uitgevoerd. De kwetsbare oudere wordt intensief begeleid en in een uiterst veilige omgeving behandeld.

Meander Orthopedie heeft korte toegangstijden, wat betekent dat patiënten snel beoordeeld worden door een deskundig orthopedisch chirurg. Het grote voordeel ten opzichte van zelfstandige behandelcentra is dat Meander alles in huis heeft: een efficiënte spoedeisende hulp waar patiënten 24/7 terecht kunnen en een hoogwaardige intensive care. Meander Orthopedie levert zorg van hoge kwaliteit, binnen de veilige setting van een topklinisch ziekenhuis.