26 January 2022

Meander tilt zorg voor vasculitispatiënten naar een hoger niveau met de inzet van vasculitisconsulenten

Meander Medisch Centrum is een STZ-expertisecentrum voor de auto-immuunziekte vasculitis. Vanwege de complexiteit van het ziektebeeld en het multidisciplinaire karakter, was er binnen het vasculitisteam in Meander behoefte aan ondersteuning voor zowel het team als de patiënten. Daarom zijn er in oktober 2021 drie vasculitisconsulenten gestart die het hechte vasculitisteam komen versterken: Anneloes Cirkel, Natasja Horlings en Jenny Korlaar. Zij zijn een eerste aanspreekpunt voor vasculitispatiënten bij vragen of problemen en zijn een snelle schakel richting de eigen of dienstdoende vasculitisdokter.

Terug

Vasculitis

Bij vasculitis raakt de wand van de bloedvaten in het lichaam ontstoken. Overal in het lichaam zitten bloedvaten en daarom kan vasculitis tot problemen leiden in onder meer de gewrichten, nieren, huid, longen, keel, neus, oren of zenuwen. Patiënten bezoeken vaak meerdere artsen voordat de diagnose vasculitis gesteld wordt. Als de diagnose gesteld is, heeft de patiënt een internist of reumatoloog als hoofdbehandelaar, maar kan daarnaast ook nog bij andere specialisten onder behandeling zijn.

Vasculitisconsulenten

Het vasculitis expertisecentrum van Meander wil graag vernieuwend zijn en de zorg voor vasculitispatiënten naar een hoger niveau tillen. De komst van de vasculitisconsulenten draagt hieraan bij. Internist Hilde Remmelts vertelt: “Vasculitispatiënten lopen vaak bij meerdere specialisten. Wij willen hen een geoliede machine bieden. De vasculitisconsulenten zijn hierbij de spin in het web. Zij zijn er zowel voor nieuwe patiënten als voor patiënten die al langere tijd bij ons onder behandeling zijn. De consulenten zijn een eerste aanspreekpunt voor patiënten en zijn laagdrempelig bereikbaar. Ze geven extra uitleg over medicatie en het gebruik of de toediening ervan. Daarnaast kunnen ze tussentijdse controles doen, maar stemmen bijvoorbeeld ook afspraken op elkaar af, zijn een vraagbaak voor andere dokters in het ziekenhuis, schrijven protocollen en dragen bij aan wetenschappelijk onderzoek. Ze zijn dus echt een verbindende schakel en nemen ons veel uit handen. We zijn ontzettend blij met de komst van deze drie dames.”

Anneloes Cirkel is één van de drie vasculitisconsulenten en werkt twee dagen per week als verpleegkundig consulent op de poli reumatologie en twee dagen per week als vasculitisconsulent: “Ik vind het een mooie uitdaging om samen met mijn collega’s vorm te geven aan deze nieuwe functie. We zijn ontzettend enthousiast ontvangen door de vasculitisspecialisten en zij hebben ons veel geleerd. Patiënten weten ons steeds beter te vinden en durven veel vragen te stellen. Ik vind de poliklinische begeleiding erg leuk en vind het fijn om mensen te helpen begrijpen wat hun ziekte precies inhoudt. We zijn met drie consulenten en inhoudelijk kunnen we hetzelfde, maar we hebben allemaal onze eigen aandachtsgebieden. Zo ben ik bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de digitale vragenlijsten die wij patiënten toesturen. Daarin kunnen zij aangeven wat hun belangrijkste knelpunten zijn in de ziekte, zoals pijn en vermoeidheid. Daarmee kunnen zowel de patiënt als de behandelaar de afspraken op de poli beter voorbereiden. Mijn collega’s houden zich bezig met het samenstellen en updaten van voorlichtingsmateriaal en protocollen.”

STZ topklinische expertisecentra

Meander Medisch Centrum is lid van de vereniging van topklinische ziekenhuizen (STZ) die samen werken aan betere patiëntenzorg. STZ-ziekenhuizen onderscheiden zich door steeds de voorhoede positie te kiezen met patiëntgerichte topklinische zorg, opleiding en wetenschappelijk onderzoek. Zorg is (STZ) topklinisch als er excellente patiëntenzorg is, voldoende opleidingsmogelijkheden bestaan en wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte wordt gedaan door de specialist(en). Meander heeft nu acht topklinische expertisecentra: Laryngologie, Diafragma Chirurgie, Bekkenbodem problematiek en –(robot)chirurgie, Vasculitis, Radionucliden behandeling bij botmetastasen, Trombotische Trombocytopenische Purprura (TTP), High-tech behandelcentrum voor colorectaalcarcinoom en Kinderdiabetes. Meer informatie over de vasculitis is te vinden op de website van Meander.

Foto: Peter Verhoeven - Vasculitis Stichting