7 February 2022

Orthopedisch chirurgen Meander starten met het plaatsen van protheses in dagbehandeling

De orthopedisch chirurgen van Meander Medisch Centrum zijn gestart met het plaatsen van gewrichtsprotheses in dagbehandeling. Patiënten kunnen op de dag van de ingreep naar huis en hoeven niet een nacht in het ziekenhuis te blijven. Hiermee kunnen bepaalde groepen patiënten sneller geholpen worden en na de ingreep revalideren in hun eigen vertrouwde omgeving. Daarnaast worden er hierdoor minder bedden op de reguliere verpleegafdelingen bezet.

Terug

Klaar voor de toekomst

Meander start met het plaatsen van een totale heupprothese in dagbehandeling, maar wil het aanbod daarna snel uitbreiden met onder andere knie- en schouderprotheses. Orthopedisch chirurg Dolf Westerhuis: “We starten met de totale heupprothese via de voorste benadering maar willen snel ook de halve kunstknie en schouderprothese in dagbehandeling opereren. Wij verwachten in de toekomst een toename in vraag bij relatief jonge en gezonde mensen. Daarnaast willen we de zorg steeds efficiënter maken. Deze ontwikkeling sluit hierbij goed aan.” Niet alle patiënten komen in aanmerking voor het plaatsen van een prothese in dagbehandeling. Westerhuis: “Het gaat om gezonde en vitale mensen met goede ondersteuning in de thuissituatie. Uiteraard helpen we patiënten die hier niet voor in aanmerking komen graag op de manier zoals het nu gaat. Gemiddeld liggen ze dan één nacht in het ziekenhuis. Iedereen is welkom in Meander en ondanks de drukte vanwege corona, opereren wij bij de Orthopedie gewoon door.”

Orthopedie in Meander

De orthopedisch chirurgen in Meander hebben veel ervaring met de behandeling van aangeboren aandoeningen maar ook met klachten die later in het leven zijn ontstaan. Elke orthopeed heeft expertise op een speciaal aandachtsgebied. Bijvoorbeeld de heup, knie, kinderorthopedie of sportorthopedie. Patiënten die een nieuwe heup, knie of schouder krijgen, herstellen sneller met de methodiek ‘Rapid Recovery’. Gespecialiseerde fysiotherapeuten ondersteunen patiënten voor en na de operatie. De wachttijden bij orthopedie zijn kort, de patiënttevredenheid is hoog en er zijn weinig complicaties bij orthopedische ingrepen.