15 May 2023

Meander organiseert succesvol Smaakcafé voor oncologiepatiënten

Afgelopen zaterdag vond in Meander Medisch Centrum het eerste Smaakcafé voor oncologiepatiënten plaats. Vijf patiënten kregen samen met een naaste een kookworkshop van de koks van Meander.

Terug

Bij patiënten die chemotherapie gehad hebben kan de smaak en reuk veranderen of soms zelfs helemaal verdwijnen. Zij proeven bepaalde smaken opeens veel minder of juist extra sterk, waardoor mensen hun eetlust kunnen verliezen. Terwijl het voor het herstel juist erg belangrijk is om goed en gezond te eten. Tijdens het Smaakcafé kregen de deelnemers praktische adviezen om hun smaak positief te beïnvloeden.

Smaaksturing

Jelte Kuipers is chef-kok en coördinator in Meander en volgt een opleiding tot Chef Gastro-engineering in Leuven. Hij is een van de initiatiefnemers van het Smaakcafé: “Mensen die een chemobehandeling achter de rug hebben, hebben regelmatig last van smaakverandering waardoor ze minder kunnen genieten van het eten. Terwijl de inname van eiwitten belangrijk is voor hun herstel. Wij vroegen ons af: hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze mensen hun eetlust terugvinden? Het Smaakcafé is een laagdrempelige manier om patiënten en hun naasten tips te geven over hoe ze hun smaak kunnen stimuleren. Er zijn vijf basissmaken: zoet, zout, zuur, bitter en unami. Daarnaast wordt je smaak deels bepaald door geur. En tot slot kunnen de structuur en temperatuur van je eten een rol spelen bij de ervaring van smaak. Doormiddel van zogenaamde smaaksturing kan het eten aangepast worden op de veranderingen in smaak. We laten de juiste smaken en texturen naar voren komen in het eten. Onze vijf koks hebben een opleiding smaaksturing gevolgd bij Eric-Jan de Smaakman. Tijdens de kookworkshop hebben deze vijf koks, als afronding van de opleiding, de deelnemers praktische adviezen gegeven over hoe ze met behulp van bepaalde ingrediënten of texturen hun maaltijd weer op smaak kunnen brengen. Dit levert soms gekke combinaties op, zoals sinaasappel met Parmezaan of wat extra boter door het eten.” Tijdens de kookworkshop bereidde iedere kok samen met twee gasten een gerechtje. Na de bereiding werden de gerechtjes door de gasten zelf geserveerd en toegelicht en werd met elkaar besproken of dit gerecht smaakte en wat er dan precies werd geproefd en ervaren. Op basis daarvan werden tips en adviezen met elkaar gedeeld. Na afloop kregen de gasten een receptenboekje mee naar huis.


Regie over eigen gezondheid

Charlotte Verhage is manager van de horeca en patiëntencatering in Meander en kijkt met een zeer tevreden gevoel terug op het Smaakcafé: "Afgelopen zaterdag hebben we een bijzondere groep gasten ontvangen, met ieder zijn eigen verhaal en smaakverlies. Via het Smaakcafé wilden wij hen tools geven hoe zij meer regie kunnen krijgen over hun kwaliteit van leven. We geven ze middelen in handen om zelf iets aan hun herstel te doen. En naast dat goed eten belangrijk is voor hun herstel, zit er ook een sociaal element aan. Eten is een sociale aangelegenheid. Door patiënten hun eetlust terug te geven, krijgen ze hopelijk ook een stukje sociaal leven terug. Dat bleek ook tijdens de kookworkshop. Hoewel de gasten elkaar niet kenden, ontstond er al snel onderlinge verbinding en openheid. Tijdens het koken werd er gezellig gepraat en werden ervaringen uitgewisseld." Dit beaamt mevrouw Houtveen, een van de deelnemers: "Ik vond het een erg leuke middag. Naast dat het interessant is om te leren hoe je op een andere manier je eten kan bereiden, zodat het toch smaakvol is, was het vooral fijn om mensen te spreken die hetzelfde hebben meegemaakt en ervaren. Het was fijn om met elkaar bezig te zijn en ik heb veel geleerd." Charlotte Verhage sluit af: "We zijn trots dat we dit Smaakcafé als koks van Meander voor het eerst hebben kunnen en mogen organiseren en dat we hiermee van betekenis zijn geweest voor deze gasten. Waardevol om te ervaren dat de gasten enthousiast zijn. We hopen in de toekomst meer van dit soort Smaakcafé's te gaan organiseren en als ultieme droom hebben we een Smaakpoli."