23 February 2022

Meander ontdekt nieuwe schimmelsoort: Meanderella rijsii

Meander Medisch Centrum heeft samen met het Radboudumc een nieuwe schimmel ontdekt. De schimmel is deels vernoemd naar Meander en heeft de naam Meanderella rijsii gekregen. Het tweede deel van de naam verwijst naar Ton Rijs, een in 2017 overleden analist bij de afdeling Medische Microbiologie van het Radboudumc. Nederlandse artsen schakelen het Expertisecentrum Schimmelinfecties van het Radboudumc vaak in voor de diagnose van schimmelinfecties bij patiënten en adviezen voor behandeling. Dat deed ook Meander een tijd geleden toen ze een lastig te behandelen schimmel bij een patiënt ontdekten.

Terug

Ontdekking nieuwe schimmel

Meander ontdekte de schimmel bij een patiënt met een ontsteking aan zijn teen. Reumatoloog Ruth Klaasen vertelt: “Deze patiënt meldde zich in Meander met een diepe infectie aan zijn teen. In eerste instantie dachten we aan jicht, daarom kwam deze patiënt ook bij ons terecht. Maar al snel kwamen we erachter dat het ging om een diepe schimmelinfectie die zich niet goed liet behandelen. Dat is zeldzaam en komt eigenlijk alleen voor in de tropen of bij mensen met een slechte afweer. Maar dat was bij deze patiënt niet het geval.” Reden genoeg dus om het Radboudumc in te schakelen. Peggy Godschalk, arts-microbioloog in Meander, vertelt: “Wij hebben de schimmel bij ons op het laboratorium geanalyseerd en konden deze niet plaatsen. In eerste instantie hebben wij de schimmel naar een ander laboratorium opgestuurd. Van hen kregen wij een naam van een schimmel door, maar naar ons idee klopte dat niet. Daarom hebben we het Radboudumc ingeschakeld. Zij hebben de schimmel lang onderzocht en uiteindelijk bleek het om een nieuwe schimmelsoort te gaan. Deze is ontdekt dankzij de nieuwste analysetechnieken van het Radboudumc. Maar zeker ook dankzij de oplettendheid en kundigheid van onze eigen analisten in het lab. Het laboratorium is nooit echt zichtbaar, maar speelt een belangrijke rol in het ziekenhuis. We hebben een enthousiaste club met analisten en mede dankzij hen is deze nieuwe schimmel ontdekt. Dat de schimmel naar Meander vernoemd is, is dus een mooie blijk van waardering.”

Wetenschap in Meander

Over bovenstaand onderzoek is een wetenschappelijk artikel gepubliceerd, waaraan Ruth Klaasen en Peggy Godschalk hebben meegeschreven. Meander is een STZ-ziekenhuis. Daarom speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Meander. Dit is belangrijk voor de verbetering en innovatie van de zorg voor de patiënten en de professionele ontwikkeling van de zorgverleners. Het betreft wetenschappelijk onderzoek door artsen, maar ook door verpleegkundigen en andere zorgprofessionals. Het doen van onderzoek draagt primair bij aan betere patiëntenzorg. In combinatie met grote aantallen patiënten maakt dit dat STZ-ziekenhuizen zoals Meander een bijzondere positie hebben in het Nederlandse ziekenhuislandschap.