21 October 2022

Meander en Da Vinci Kliniek organiseren samen succesvol wondsymposium

Op woensdag 18 oktober vond in Meander Medisch Centrum voor de eerste keer een wondsymposium plaats. Bij het symposium, dat door Meander en Da Vinci Kliniek georganiseerd is, waren rond de 100 huisartsen, medisch specialisten, verpleegkundig specialisten, wondverpleegkundigen en verpleegkundigen die met wondzorg te maken hebben aanwezig. Tijdens de inspirerende en informatieve avond, met als thema ‘Wonden en professionals’, werd er dieper ingegaan op verschillende behandelmethoden en ingezoomd op de samenwerking in de keten waarbij de patiënt altijd centraal staat.

Terug

Het eerste gedeelte van de avond was plenair en werd afgetrapt door Ron Legerstee. Hij is verpleegkundige en wetenschapper en een autoriteit op het gebied van wonden en bacteriën. Daarna kwam Maartje Loubert, vaatchirurg in Meander, aan het woord en over wondherstel vanuit vaattechnisch oogpunt. Het plenaire gedeelte werd afgesloten door een kliniekarts van Da Vinci die verteld heeft over wondbehandeling in combinatie met hyperbare geneeskunde. Na een korte pauze konden de deelnemers verdiepende parallelsessies volgen, met thema’s als ‘wonden en schoenen’ en ‘wonden en diabetes mellitus’, en kreeg een aantal deelnemers een rondleiding van Da Vinci in de hyperbare zuurstoftank die in Meander staat.

Wondverpleegkundige in Meander Elze den Boer en wondconsulent Liesbeth Hijwegen van Da Vinci Kliniek namen een groot deel van de organisatie op zich en kijken terug op een zeer geslaagde avond: “Het was erg leuk dat het eindelijk weer mogelijk was om fysiek bij elkaar te komen en om met zoveel collega’s een scholing te volgen. Het was fijn om elkaar te ontmoeten en om de aandacht te vestigen op de samenwerking in de eerste lijn.”

Wondzorg in Meander

Meander Medisch Centrum heeft een zeer ervaren multidisciplinair team voor de wondzorg. Dit team bestaat uit een vaatchirurg, revalidatiearts, een schoenmaker, vaatlaborant, wondverpleegkundigen en poli-assistentes. Zij zien zowel patiënten op de poli als op de verpleegafdelingen. Daarnaast hebben de verpleegafdelingen die veel met wonden in aanraking komen twee of drie netwerkleden, die geschoold zijn door de wondverpleegkundigen. Bij patiënten met complexe wonden werken de specialisten en verpleegkundigen van Meander samen met Da Vinci Kliniek, een focuskliniek voor complexe wondgenezing en hyperbare zuurstoftherapie. Da Vinci heeft een vestiging in Meander en heeft ook een hyperbare zuurstoftank in het ziekenhuis staan. Door bestraling of diabetes kunnen bloedvaatjes in het lichaam beschadigen. Hierdoor treedt een zuurstoftekort op. Dit kan verschillende klachten geven. Hyperbare zuurstoftherapie zorgt ervoor dat het zuurstoftekort wordt opgeheven. Ook zorgt het voor de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes en cellen die het herstel van de wond bevorderen.