15 November 2021

Meander biedt patiënten met prostaatkanker zenuwsparende operatie middels Neurosafe methode

November is prostaatkankermaand. In het Meander Prostaatcentrum Midden Nederland wordt bij een prostaatverwijderingsoperatie indien mogelijk de zogenaamde Neurosafe techniek toegepast. De Neurosafe techniek is een operatietechniek die bedoeld is om tijdens de operatie zoveel mogelijk zenuwen te sparen. Deze zenuwen zijn van belang voor het behoud van continentie en erectiele functie. De techniek is ontwikkeld in de Martini kliniek in Hamburg, een hoog aangeschreven prostaatkankerkliniek in Duitsland, en Meander is een van de weinige centra in Nederland die deze techniek toepast.

Terug

Verwijdering prostaat
Wanneer prostaatkanker wordt geconstateerd kan de indicatie gesteld worden om de prostaat te verwijderen. Hierbij is het streven om alle prostaatkankercellen te verwijderen: een radicale resectie. Vlak langs de prostaat lopen echter zenuwen naar de bekkenbodemspieren, die van belang zijn voor de continentie en voor de erectie. Om het ideale vlak te vinden tussen deze zenuwbundels en de prostaat is de Neurosafe-techniek ontwikkeld.

Uroloog Tom Arends legt uit: “De uroloog verwijdert de prostaat indien mogelijk zenuwsparend. Dit houdt in dat de zenuwbundels van de prostaat worden geprepareerd en in het lichaam van de patiënt blijven. Het spa¬ren van de zenuwen is belangrijk om de kans op urineverlies na de operatie te verkleinen en een beter herstel van de erecties mogelijk te maken. De prostaat wordt tijdens het opereren door de patholoog beoordeeld. Als de snijranden van de prostaat vrij zijn van kankercellen dan kunnen de zenuwbundels ook daadwerkelijk veilig behouden blijven voor de patiënt. Indien in de snijranden toch nog prostaattumorcellen aanwezig zijn dan moet aan die zijde de zenuwbundel helaas alsnog verwijderd worden voor een oncologisch goed resultaat. Met behulp van deze methode kunnen we de zenuwen zo maximaal mogelijk sparen.”

Meander Prostaatcentrum Midden Nederland
Bij de behandeling van alle vormen van urologische kanker werkt Meander samen in een gespecialiseerd team in de regio Utrecht. Hierin wordt alle kennis van de meest ervaren specialisten uit Meander, Tergooi en UMC Utrecht gebundeld. Er is steeds één ziekenhuis expert in de zorg rondom een bepaald type kanker. Meander is dat in de behandeling en operatie van prostaatkanker. Meander heeft bijzondere kennis in huis en de specialisten beheersen de nieuwste technieken, zoals de robotchirurgie en de Neurosafe methode. De Neurosafe methode wordt in Meander door vier urologen toegepast: Flip Jansen, Tom Arends, Anne Lont en Peter-Paul Willemse.