13 September 2021

Meander Centrum voor oncologische zorg geopend

Vandaag, maandag 13 september 2021, zijn de eerste patiënten ontvangen in het Meander Centrum voor oncologische zorg. In het gespecialiseerde centrum kan Meander Medisch Centrum nog betere zorg geven aan patiënten met kanker. Het Centrum voor oncologische zorg is gevestigd in het E-gebouw (het voormalige Symforagebouw) aan de achterzijde van het ziekenhuis in Amersfoort.

Terug

Meander wil de beste oncologische zorg bieden, afgestemd op de individuele wensen en behoeften van de patiënt en volgens de nieuwste inzichten. Frank de Reij, voorzitter van de Raad van Bestuur, is blij dat het Meander Centrum voor oncologische zorg geopend is: “De diagnose kanker en de behandeling hiervan hebben een grote impact op het leven van patiënten en hun naasten. Patiënten kunnen voor diagnose en behandeling van nagenoeg iedere vorm van kanker in Meander terecht.

Vanaf nu is een groot deel van deze poliklinische zorg gecentreerd in het Meander Centrum voor oncologische zorg. In het centrum worden alle kennis en ervaring gebundeld. Naast een hoge kwaliteit van zorg staan echt contact, oprechte aandacht, samenwerking en persoonlijke keuzes centraal in de zorg voor onze oncologische patiënten.”

Eén vertrouwde plek

Alle mammazorg zit in het Meander Centrum voor oncologische zorg op één vertrouwde plek. Borstkankerpatiënten kunnen in het nieuwe centrum terecht voor hun hele zorgtraject, van diagnose tot en met poliklinische behandeling en nazorg. Er staat een multidisciplinair team van specialisten en medewerkers voor hen klaar. Doordat alle behandelaars fysiek bij elkaar zitten, kunnen afspraken voor de patiënten nog makkelijker gecombineerd worden. Ook de poliklinieken hematologie en oncologie zijn verplaatst naar het centrum. Alle oncologische patiënten die op het spreekuur komen bij de oncoloog of hematoloog, hebben vanaf nu hun afspraak in het Meander Centrum voor oncologische zorg.

Healing environment

In lijn met de healing environment principes van Meander is voor het Meander Centrum voor oncologische zorg gekozen voor zachte kleuren, veel daglicht, ruimte en uitzicht op het Meanderpark en de Eem. Er is een huiskamer waar patiënten en lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast biedt een stiltekamer de mogelijkheid voor patiënten en naasten om zich terug te trekken. De inrichting van het centrum is mede mogelijk gemaakt door Vrienden van Meander.

Ondersteuningsconsulent


Ook de ondersteuningsconsulenten houden spreekuur in het Meander Centrum voor oncologische zorg. De nieuwe functie van ondersteuningsconsulent, die in maart van dit jaar gestart is, helpt bij het vinden van passende ondersteunende zorg tijdens en/of na de behandeling van kanker. Het kan bijvoorbeeld gaan over vermoeidheid, relaties, emoties, seksualiteit en terugkeren naar het werk. Deze ondersteuning is bedoeld voor patiënten en hun naasten om tijdens en na de behandeling de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te houden, regie te ervaren en late effecten te voorkomen.

Het Meander Centrum voor oncologische zorg wordt op woensdag 13 oktober 2021 officieel geopend.