24 November 2023

Live Surgery: live meekijken met een operatie voor optimale schouderzorg in de regio

Vanmiddag namen ruim 70 fysiotherapeuten plaats in het Auditorium van Meander Medisch Centrum om daar live een arthroscopische schouder stabilisatie mee te maken. Orthopedisch chirurg Rob Nordkamp voerde de operatie uit.

Terug

Het was alweer de tiende keer dat de orthopedisch chirurgen van Meander een ‘live surgery’ organiseerden. In eerdere edities konden fysiotherapeuten uit de regio een nieuwe heupoperatie in dagbehandeling bijwonen en ook de operatie aan de voorste kruisband was een succes. Dit keer was het thema de instabiliteit van de schouder, waarbij er met een kijkoperatie een labrumfixatie werd verricht in dagbehandeling. Een instabiel gevoel in de schouder kan ontstaan na een val op een uitgestrekte arm, wanneer de schouder uit de kom gaat of bij herhaaldelijke overbelasting. Het doel van de operatie is om de pijn weg te nemen en de stabiliteit te vergroten.


Voor de start van de ingreep maakten de fysiotherapeuten kennis met verschillende instabiliteit operaties in Meander. Orthopedisch chirurgen Heleen Sonneveld en Thomas Berendes vertelden enthousiast over de huidige state of art behandeling: stabiliteitsingrepen in dagbehandeling en orthopedische focuszorg in een topklinisch ziekenhuis. Tijdens de operatie gaven beiden tekst en uitleg bij de operatiebeelden. De aanwezigen konden tijdens de ingreep vragen stellen aan de orthopeden. Na het bekijken van de operatie hielden fysiotherapeuten Guus Laudy en Joepke Giesen nog een praatje over de conservatieve en postoperatieve behandeling van fysiotherapie rondom een stabiliteit schouder operatie.

Thomas Berendes: “Het is een geweldige manier om kennis van de schouder over te dragen. De schouderzorg heeft er baat bij als we van elkaar weten wat we doen. De fysiotherapeuten hebben zowel ter voorbereiding op de operatie als na afloop hiervan een belangrijke rol in de behandeling van onze patiënten. Het is geweldig dat we weer een ‘live surgery’ hebben kunnen organiseren en deze kennis en ervaring hebben kunnen uitwisselen.”

Orthopedie in Meander is fit for the future

De orthopeden van Meander zijn gespecialiseerd in behandelingen van de schouder. Schouderklachten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door artrose (slijtage), scheuren van een pees of door instabiliteit klachten. Soms kunnen de klachten behandeld worden met medicijnen en/of fysiotherapie en soms is een operatie nodig. Meander heeft uitgebreide kennis en ervaring met het problemen rondom de schouder met 3 orthopeden die er een specialisatie van hebben gemaakt.

Als een patiënt een schouderoperatie in Meander krijgt, dan wordt de patiënt, naast het preoperatieve spreekuur, goed op de ingreep voorbereid met behulp van individuele digitale voorlichting ondersteund met video's en 3D-animaties. Deze ingreep wordt meestal in dagbehandeling uitgevoerd. Eventueel ondersteund met extra blok van pijnstilling, welke voor de operatie al wordt gegeven.

Meander Orthopedie heeft korte toegangstijden steeds meer berekend op focuszorg, wat betekent dat patiënten snel beoordeeld worden door een deskundig orthopedisch chirurg. Het grote voordeel ten opzichte van zelfstandige behandelcentra is dat Meander alles in huis heeft: een efficiënte spoedeisende hulp waar patiënten 24/7 terecht kunnen en een hoogwaardige intensive care. Meander Orthopedie levert zorg van hoge kwaliteit, binnen de veilige setting van een topklinisch ziekenhuis.