‘Ik hoop mensen er bewust van te maken dat ook mannen borstkanker kunnen krijgen’
Component Action Menu- ${title}
‘Ik hoop mensen er bewust van te maken dat ook mannen borstkanker kunnen krijgen’
Borstkanker? Dat komt toch niet bij mannen voor? Veel mensen weten niet dat borstkanker bij vrouwen én bij mannen kan voorkomen. Van alle borstkankerpatiënten is 1 op de 130 man. Frank van ’t Klooster (53) is een van hen. Eerder dit jaar kreeg hij de diagnose borstkanker. Momenteel is hij onder behandeling in Meander Medisch Centrum.
Frank van ’t Klooster: “In mijn familie komt erfelijke borstkanker voor. Mijn moeder en een aantal tantes zijn jong overleden aan de ziekte. Ik ben ook drager van het gen dat de erfelijke variant van borstkanker veroorzaakt, het BRCA2-gen. Daarmee heb ik, ook als man, een verhoogde kans om borstkanker te krijgen. Ook kan ik als man het gen doorgeven aan mijn kinderen. Sinds ik weet dat ik drager ben van het BRCA-gen, nu zo’n vijftien jaar geleden, check ik elke maand mijn borsten op knobbeltjes. Eerder dit jaar ben ik geopereerd aan nierstenen in Meander. Door alle drukte had ik drie maanden niet gecontroleerd en de eerste keer dat ik het weer deed, voelde ik een bobbel in mijn rechterborst. Ik wist eigenlijk meteen dat het foute boel was.
Ik heb meteen een echo laten maken bij de huisarts en vier dagen later kon ik terecht voor een mammografie, echo en biopt in het Centrum voor oncologische zorg in Meander. ’s Middags kreeg ik al de uitslag van de verpleegkundig specialist en werd mijn vermoeden bevestigd: borstkanker. Het was alsof het niet over mij ging. Ik voelde me niet ziek, stond volop in het leven en ineens staat je leven op z’n kop. Mijn werk als ICT-consultant heb ik tijdelijk stopgezet. Mijn agenda werd ineens niet meer door Teams-vergaderingen, maar door zorgverleners bepaald.
De behandeling van borstkanker bij mannen is hetzelfde als bij vrouwen. Ik krijg het ‘volle pakket’ aan behandelingen. Eind juni ben ik geopereerd en is de tumor weggehaald. Ik heb uit voorzorg ook mijn linkerborst laten verwijderen. Medisch gezien niet noodzakelijk, maar ik wilde het zelf graag. Ik heb alle tijd gekregen om die keuze te maken. Na de operatie heb ik bestralingen gekregen in het UMC Utrecht. Momenteel zit ik middenin het traject van chemokuren. Eind februari zijn de kuren klaar en volgt nog hormoontherapie.
Elke patiënt is uniek. Je medische situatie, de behandeling, de chemokuren die je krijgt toegediend, hoe je lichaam reageert op de chemokuren en ook hoe je zelf mentaal met je ziekte omgaat. Mijn focus ligt nu op weer gezond worden en ik hoop met mijn verhaal mensen bewust te maken dat ook mannen borstkanker kunnen krijgen. Ik werd een keer opgeroepen als mevrouw Van ’t Klooster, toen ik samen met mijn vrouw in de wachtkamer zat. Ik kon er wel om lachen, maar het geeft wel aan dat borstkanker bij mannen relatief onbekend is. Praat erover met elkaar, met je partner, met je kinderen, met je naaste familie, vrienden. Het heeft ons erg geholpen.”
Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 130 mannen borstkanker. Ongeveer 10 procent van de mannen met borstkanker heeft een erfelijke aanleg (BRCA-gen). Mannen met een BRCA-mutatie hebben een verhoogde kans op borstkanker, prostaatkanker en alvleesklierkanker. Een drager van het BRCA-gen heeft 50 procent kans om die mutatie aan kinderen door te geven. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen. Met erfelijkheidsonderzoek kan onderzocht worden of er in jouw familie een erfelijke aanleg voor borstkanker voorkomt. (Bron: borstkanker.nl)