1 September 2022

'Hier kon ik in alle rust mijn verhaal doen'

Eind 2020 kreeg Ria uit Leusden de diagnose eierstokkanker. Een heftige periode van medische behandelingen volgde. Ria werd geopereerd en kreeg aansluitend chemobehandelingen in Meander Medisch Centrum. De behandelingen hadden succes, alle kankercellen waren weg. “Opstaan en weer door, dacht ik”, vertelt Ria. “Natuurlijk had ik wel gelezen dat het fysieke en ook het mentale herstel tijd kost. En dat de vermoeidheid nog lange tijd kan aanhouden. Maar het ook echt zelf ervaren is iets anders."

Terug

Je hebt toch geluk gehad?
"Ik vond het moeilijk om weer te genieten van het leven. Daar voelde ik me dan weer schuldig over, want ik had toch zoveel geluk gehad dat de kanker weg was? Of ik kreeg goedbedoelde opmerkingen zoals ‘pijntjes horen erbij, dat gaat wel weer over’, maar daar kon ik niet zoveel mee. Op een gegeven moment liep ik vast en ben ik op zoek gegaan naar hulp. In het eerste half jaar na de behandeling heb ik her en der wat hulp gekregen, maar ik kwam niet op de plek waar ik echt iets aan had. Zelf had ik sterk het gevoel dat ik een duwtje in de goede richting nodig had, maar welke richting dat was wist ik niet. De druppel kwam begin dit jaar, ruim een jaar na mijn medische traject. Ik stond in een winkel en werd overvallen door gedachten ‘wat voor zin heeft het allemaal nog’. Zo kon ik niet langer verder. Via Facebook las ik over de ondersteuningsconsulenten in Meander. Ik heb contact opgenomen met Diane Brons, een van de twee ondersteuningsconsulenten, en heb een gesprek met haar ingepland.

De gesprekken met Diane voelden goed. Bij haar kon ik in alle rust mijn verhaal doen. Er werd niet vóór mij gedacht, ik hoefde niets, maar alles stond ik het teken van waar ik mee geholpen kon worden. Diane dacht met mij mee. Het fijnste is dat de regie bij mij werd gehouden. Uiteindelijk moet je het zelf doen. Diane verwees mij door naar psycholoog Maria Poppen in Utrecht. En dat was precies de hulp die ik nodig had. Ik leer door haar weer te relativeren en de paniekaanvallen zijn weg. Ik kan weer genieten van de natuur en de mensen om mij heen. Ik mag dan misschien wel geluk hebben gehad, maar het is me wel overkomen. Ik heb geleerd dat ik dat ook mag denken. Met regelmaat heb ik nu nog contact met Diane. Zij heeft me de juiste richting op gewezen, zonder haar hulp was ik niet bij Maria Poppen uitgekomen.”

Lees meer over de ondersteuningsconsulent.