26 april 2022

Heftige ontstekingsreactie na hondenbeet kan fatale gevolgen hebben

Internist-intensivist Laura van Haaften en internist in opleiding Karlijn Rutten, beiden werkzaam in Meander Medisch Centrum, zijn afgelopen jaar twee patiënten verloren aan een septische shock na een hondenbeet. Bij een derde patiënt, die de opname op de Intensive Care wel overleefde, moesten meerdere tenen worden geamputeerd. Daarom willen ze mensen waarschuwen.

Terug

Infectie met bacterie

Een van de oorzaken van overlijden na een hondenbeet is een infectie met de bacterie Capnocytophaga canimorsis. Deze bacterie komt voor in de bek van ongeveer 20% van de honden. Geen of een te late behandeling bij een beet van zo’n hond kan fatale gevolgen hebben voor de mens. Rutten vertelt dat mensen in korte tijd erg ziek kunnen worden door deze bacterie: “De incubatietijd is één tot zes dagen. De besmetting is moeilijk aan te tonen, omdat de bacterie lastig te kweken is.” Een tijdige diagnose is erg belangrijk om een fatale afloop te voorkomen. Van Haaften: “Mensen die bij de huisarts of bij ons op de Spoedeisende Hulp binnenkomen vertellen niet altijd dat ze door een hond gebeten zijn. Soms hebben ze maar een kleine verwonding aan de beet overgehouden waardoor de link met de infectie niet gelegd wordt. Er zijn ook niet altijd infectieverschijnselen op de plek van de beet te zien. Toch kan de infectie in zo’n geval leiden tot een sepsis: een ontstekingsreactie van het lichaam op een infectie die zo ernstig verloopt dat weefsels beschadigd raken en orgaanfuncties uitvallen. Het is dus erg belangrijk dat de diagnose op tijd gesteld wordt. Hoe eerder er gestart kan worden met antibiotica, hoe groter de kans dat de infectie bestreden kan worden. De bacterie is namelijk goed gevoelig voor antibiotica.”

Advies en awareness

Vooral mensen met een immuunstoornis of mensen die afweeronderdrukkende medicatie gebruiken, lopen risico op ernstige complicaties als ze geïnfecteerd raken met de bacterie. Van Haaften en Rutten adviseren deze mensen daarom na een hondenbeet altijd contact op te nemen met de huisarts voor een behandeling met antibiotica. Ook willen ze hun ervaringen graag delen met huisartsen: “Zij zien namelijk de meeste slachtoffers van een hondenbeet.’’ Afgelopen maand verscheen er over dit onderwerp ook een interview met Laura van Haaften en Karlijn Rutten in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde.