13 December 2022

Cardioloog Arend Mosterd benoemd tot erelid WCN

Cardioloog Arend Mosterd is benoemd tot erelid van de Werkgroep Cardiologische centra Nederland (WCN). Dit feestelijke moment vond plaats tijdens het 35e WCN-congres in Amsterdam. Arend Mosterd: “Ik was enorm verrast met deze benoeming en het kwam totaal onverwacht. Ik ben zeer vereerd met het erelidmaatschap en er valt in de toekomst nog veel moois te verwachten van deze gedreven vereniging.”

Terug

Arend Mosterd zat sinds 2012 in het bestuur van de WCN en is zes jaar voorzitter geweest. Tijdens zijn bestuursperiode zijn er twee grote onderzoeken naar hartfalen geweest, waarbij hij over één van de onderzoeken de leiding in Nederland had. De meeste onderzoeken die onder de WCN plaatsvinden zijn geneesmiddelenonderzoeken die door de farmacie bedacht zijn. Zij willen met behulp van de aangesloten ziekenhuizen geneesmiddelen die ze op de markt willen brengen testen. Tijdens de bestuursperiode van Arend Mosterd is dit uitgebreid met onderzoeken die niet op initiatief van de farmacie plaatsvinden, maar op initiatief van specialisten. Bijvoorbeeld naar geneesmiddelen die uit patent zijn, zoals zijn eigen onderzoek naar het gebruik van colchicine. Arend Mosterd vertelt: “Het doen van onderzoek naar medicijnen kost veel geld, met name door de strenge regelgeving. De meeste onderzoeken naar medicijnen worden geïnitieerd door de farmaceutische industrie. De vergoedingen die zij beschikbaar stellen voor het onderzoek gaan onder andere naar onderzoekers, de apotheek, de (research) verpleegkundigen en de opslag van de geneesmiddelen. Slechts een klein deel van de onderzoeken komt tot stand door een goed idee van wetenschappers zelf. Een voorbeeld hiervan is ons onderzoek naar het gebruik van colchicine, een eeuwen oud goedkoop medicijn voor de behandeling van jicht. Colchicine blijkt de kans op een hartinfarct, beroerte, of overlijden door hart- en vaatziekten met 30% te verlagen. En op dit moment loopt er een onderzoek naar het gebruik van vingerhoedskruid (digoxine) voor de behandeling van hartfalen. Het is een mooie ontwikkeling dat we ook dit soort onderzoeken kunnen uitvoeren binnen de WCN en dat we ervaringen en kennis met elkaar kunnen delen binnen dit netwerk.”

WCN

De WCN bestaat uit een toegewijde groep van ervaren cardiologen en hoogopgeleide research professionals van zo’n 60 van de in totaal 80 niet-academische ziekenhuizen in Nederland. De WCN gelooft sterk in het verbeteren van de gezondheidszorg door het uitvoeren van essentieel en hoogwaardig klinisch onderzoek.