25 March 2024

Bedmover in Meander: gemakkelijk, ergonomisch én in je eentje een bed vervoeren

Afdeling Orthopedie, de Verpleegafdeling van de Toekomst (VAT), is sinds kort een bedmover rijker. De bedmover is ontworpen om gemakkelijk een bed met daarin een patiënt te vervoeren, zonder dat daar een collega aan te pas komt om te helpen. Na een korte kennismaking en training voor verpleegkundigen werd de bedmover in gebruik genomen.

Terug

“De meeste patiënten die op de afdeling orthopedie liggen, komen voor een operatie” vertelt regieverpleegkundige Anoek van Gameren. “Meerdere keren per dag worden er dus patiënten naar het operatiecomplex gebracht en gehaald. De bedmover zorgt ervoor dat er minder collega’s weg hoeven van de afdeling, voor tijdwinst én voor een meer ergonomische manier van patiënten vervoeren. Ik ben er super blij mee!”


De Verpleegafdeling van de Toekomst

De aanschaf van de bedmover is onderdeel van het project ‘Verpleegafdeling van de Toekomst’, wat zo’n twee jaar geleden is gestart. Verpleegkundigen en managers die samen het projectteam vormen, hebben als doel de zorg slimmer te organiseren en efficiënter te maken. Maar bovenal is het project gestart om gedreven verpleegkundigen de mogelijkheid te geven om zélf te werken aan hun toekomst in het ziekenhuis.

Een inventarisatie onder verpleegkundigen met de vraag wat hun werk makkelijker zou maken, gaf een eerste aanzet voor het ontwikkelen van slimme oplossingen. Zoals klemmetjes voor de bel, drukknophouders voor pijnmedicatie en houders op de juiste hoogte voor katheterzakken. Ook met de integratie van ICT-oplossingen, zoals het koppelen van bloeddrukmeters aan het elektronisch patiëntendossier, was een schot in de roos waarmee de administratieve last voor verpleegkundigen werd verminderd.

Deze initiatieven dragen bij aan het behoud van een positieve werkomgeving voor verpleegkundigen. Zelfs, of eigenlijk juist, te midden van toenemende uitdagingen zoals vergrijzing en de krappe arbeidsmarkt.