28 June 2023

Artificiële Intelligentie op de OK

In de OK van Meander wordt gebruik gemaakt van de modernste technieken. De chirurgen van Meander zijn gespecialiseerd in het opereren met hightech robottechnieken en doen nu ook onderzoek naar het gebruik van Artificiële Intelligentie (AI) op de OK. Chirurg en hoogleraar in de robotica, én oprichter van het Meander Centrum voor Artificiële Intelligentie, Ivo Broeders vertelt meer over deze ontwikkeling.

Terug

“Binnen het Centrum voor Artificiële Intelligentie onderzoeken we drie dingen. Allereerst het gebruik van voorspellende modellen. We proberen op basis van data te voorspellen hoe bepaalde operaties gaan verlopen. Bijvoorbeeld hoe lang de operatie gaat duren, hoe groot de kans op complicaties is en wat de verwachte hersteltijd is. Daarnaast onderzoeken we hoe we AI kunnen inzetten om de kwaliteit van chirurgische prestaties te meten en vergelijken. Hiervoor analyseren we de beelden van laparoscopische (kijk)operaties en meten we kwaliteit, efficiëntie, resultaat en de prestaties van chirurgen. Het doel is dat we individuele prestaties kunnen vergelijken met die van een grote groep chirurgen, en dat chirurgen vervolgens heel gericht en in detail hun werk kunnen verbeteren. We noemen dit life-long learning. Tot slot gebruiken we AI om te onderzoeken hoe we optimaal gebruik kunnen maken van operatiekamers.  Met behulp van anonieme beelden analyseren we bij voorbeeld hoe lang onze collega’s bezig zijn met voorbereiding, de operatie zelf en afronding. Op basis van die gegevens hopen we de ruimtes in de toekomst nog beter te kunnen benutten.”

3D op de OK
In 2021 werd binnen het OK Centrum een pilot gestart met het gebruik van 3D-beelden. CT-scans worden omgezet naar 3D-modellen die artsen een duidelijker beeld geven van de anatomie van een orgaan. Ze kunnen precies zien hoe bloedvaten, aderen en zenuwen lopen en kunnen deze beelden voorafgaand en tijdens de operatie gebruiken. Deze 3D-modellen worden gebruikt bij lastig te bereiken long- en darmtumoren en bij het gedeeltelijk verwijderen van een nier. Ivo Broeders: “ruim 20 jaar geleden werden robots geïntroduceerd in de zorg. Deze robots zouden geleidelijk steeds meer overnemen van de mens. De combinatie van het menselijk brein en het menselijk lichaam blijkt echter vooralsnog onverslaanbaar. Maar uit de robotica zijn wel een paar parels voor de zorg ontstaan, zoals het gebruik van de huidige operatierobot. Die parels hopen we ook in AI te vinden. Ik verwacht dat AI op termijn een belangrijk onderdeel van het dagelijks werk van chirurgen zal worden.”