26 October 2022

Aandacht voor welzijn arts-assistenten via programma ‘Vitale Dokters’

Elke maand krijgen arts-assistenten in Meander de kans om vragen te stellen aan een medisch specialist. Geen vakinhoudelijke vragen, maar vragen over zijn of haar loopbaan. Een initiatief, Vitale Dokters genaamd, dat internist-hematoloog Rob Fijnheer ongeveer vijf jaar geleden samen met arts-assistent Laura Sijtsma (momenteel klinisch geriater in UMCU) in het leven geroepen heeft en dat de duurzame inzetbaarheid van de jonge artsen vergroot. De maandelijkse ontmoeting tussen de specialist en arts-assistenten wordt enorm gewaardeerd in Meander.

Terug

Arts-assistent Karlijn Rutten, die momenteel de Vitale Dokters sessies organiseert in Meander, is ook erg enthousiast over het programma: “Het zijn hele fijne en open gesprekken. De assistenten mogen alles aan de specialist vragen maar er gelden wel een aantal spelregels. Zo gaan we geen discussie met elkaar aan, stellen we open vragen en vellen we geen oordeel over de antwoorden. De specialist stelt zich kwetsbaar op dus het is belangrijk dat zij in vertrouwen hun verhaal kunnen doen. De gesprekken gaan over de loopbaan van de specialist. Dus hoe combineren zij werk en privé, welke hobbels hebben ze moeten nemen in hun carrière en hoe zijn ze met bepaalde situaties omgegaan. Het is bijzonder om te zien dat de specialisten echt open durven te zijn en soms zelfs dingen vertellen die nog nooit tegen hun vakgroep verteld hebben.


Het programma zorgt hopelijk voor minder burn-out bij arts-assistenten, maar zorgt zeker voor een beter begrip voor elkaar. Rob Fijnheer vertelt: “Voor de specialisten is het verhelderend om haar/ zijn verhaal te vertellen. Carrières lopen enorm wisselend en elke specialist heeft momenten van twijfel, verdriet of lastige keuzes gehad. Ook de balans werk-privé is vaak een onderwerp van gesprek. Het is bijzonder om te zien hoe de arts-assistenten hierop reageren en vragen stellen zonder een mening of tip te geven. De band met elkaar wordt hierdoor sterker en barrières op basis van leeftijd of positie worden minder. Niet alleen hopen wij op minder uitval onder de arts-assistenten maar ook een betere kwaliteit van samenwerking en patiëntenzorg.”

Meander Medisch Centrum is een van de eerste ziekenhuizen met zo'n programma. Inmiddels hebben meerdere ziekenhuizen zich gemeld omdat ze iets soortgelijks willen opzetten. Vitale Dokters vindt nu binnen de vakgroepen Interne Geneeskunde, MDL, Longgeneeskunde en Geriatrie plaats, maar er is ook interesse vanuit andere afdelingen binnen Meander.