29 november 2023

Thuismonitoring geeft veilig gevoel tijdens chemo- en immuuntherapie

Maart vorig jaar is Meander Medisch Centrum gestart met het thuismeetprogramma Onco-Connect. Zorgverleners van Meander begeleiden patiënten tijdens hun behandeling met chemotherapie of immuuntherapie thuis met een app. Deze werkwijze bevalt zo goed, dat Meander dit vanaf nu als vast onderdeel van zorg aanbiedt voor patiënten met kanker.

Terug

De begeleiding bestaat uit de juiste informatie op het juiste moment, het monitoren van klachten en het leveren van zorg op het moment dat het nodig is. Patiënten geven via de app door of zij klachten hebben, zoals misselijkheid, angst, vermoeidheid en pijn. Maar ook wat hun gewicht en temperatuur is en of het lukt om voldoende te bewegen. Doordat zorgverleners via een dashboard meekijken met de antwoorden, kunnen zij zien hoe het met de patiënt gaat.

Thuismonitoring geeft mevrouw Birkhoff een veilig gevoel

Inmiddels hebben ruim 200 patiënten van Meander de app gebruikt en zij zijn erg positief. Het geeft hen een veilig en vertrouwd gevoel. Zo ook mevrouw Birkhoff-Visser, bij wie dit jaar gal- en leverkanker werd vastgesteld. “Ik ben zo ontzettend tevreden. Ik vul elke ochtend mijn lijstje in en zo houden ze mij goed in de gaten. Ik voel me hierdoor heel veilig. Alles wat ik wil vragen kan via de app en ik krijg dan snel een vriendelijk antwoord. Heel prettig dat ik niet meer het ziekenhuis of de huisarts hoef te bellen.”

Ook voor het ziekenhuis biedt thuismonitoring voordelen. Verpleegkundig specialist longoncologie Susanne van der Linden: “We zien dat we beter en vroegtijdig kunnen anticiperen op lichamelijke en psychische gezondheidsklachten. Thuismonitoring draagt bij aan het voorkomen en ontsporen van klachten ten gevolge van ziek-zijn en behandeling. Bij achteruitgang of alarmsignalen in de app neemt het thuismonitoringsteam contact op met de patiënt. Via de app krijgen patiënten ook adviezen wat zij zelf kunnen doen bij bijwerkingen van bijvoorbeeld chemotherapie. Zoals omgaan met vermoeidheid of een verminderde eetlust. Hierdoor hebben wij op de polikliniek minder verstoringen in ons dagelijks werk, want patiënten bellen ons minder. We onderzoeken nu of thuismonitoring ook bijdraagt aan het verminderen van ziekenhuisbezoeken, opnames en het voorkomen van uitstel van behandelingen.”

Op dit moment is de app beschikbaar voor patiënten met kanker aan de longen, blaas,  prostaat, borst, maag, darm, galweg, lever, alvleesklierkanker, baarmoeder(hals) en eierstokken. In Meander krijgen jaarlijks zo’n 800 patiënten in deze groep een kuur met chemo- of immuuntherapie.

Meander heeft ook thuismonitoringprogramma’s voor patiënten met een hartritmestoornis (atriumfibrilleren), mensen die hartrevalidatie krijgen en zwangere vrouwen met een hoge bloeddruk (hypertensie). Er zijn plannen om de app volgend jaar ook aan te bieden aan patiënten met astma en COPD.

Bekijk voor meer informatie de video over Onco-Connect