Verlamd middenrif behandelen

Door een middenrifverlamming kunnen uw longen en hart in de verdrukking komen. Vaak is dan een hersteloperatie nodig, waarbij we uw middenrif (diafragma) verlagen. Zo kunnen we klachten als benauwdheid verhelpen.


Terug

Verlamd middenrif behandelen in Meander Medisch Centrum

Het middenrif is 1 grote spier die de borstholte van uw buikholte scheidt en verzorgd wordt door 2 zenuwen. 1 links en 1 rechts. Door bijvoorbeeld een ongeval, (hart)operatie of beschadiging van uw nekwervels kan een middenrifverlamming ontstaan. Door een gehele of gedeeltelijke verlamming ontstaat een hoogstand van het middenrif. Hierdoor kunnen beide longen en soms ook het hart in de knel komen. U kunt dan ernstige benauwdheidsklachten krijgen.

Als enige in Nederland, gebruiken de chirurgen van Meander een operatietechniek waarbij een verlamd middenrif vanuit de buik verholpen wordt. Het grote voordeel van deze operatie is dat deze veel minder belastend is voor de patiënt. U kunt meestal de volgende dag al naar huis en vrijwel geen pijn na de operatie. Deze techniek is ook zeer geschikt voor oudere patiënten of hoog-risico patiënten, die ergens anders worden afgewezen.

Tijdens de operatie verlaagt de chirurg uw middenrif. Zo krijgen uw longen en hart weer meer ruimte en kunt u makkelijker ademen. Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer en daarna naar de verpleegafdeling. Bij Meander begeleiden we u bij uw herstel. Zo komt u enkele weken later terug voor een controleafspraak.


Onze service & begeleiding

Log in op MijnMeander voor uw persoonlijk dossier en informatie op maat.

inloggen

Voorbereiden op uw afspraak of opname

Een goede voorbereiding thuis helpt. Wat neemt u bijvoorbeeld mee naar uw opname? Meander maakt het graag zo makkelijk mogelijk voor u. Met heldere informatie in onze folders. De arts vertelt u van tevoren wat u mag eten en drinken voor de operatie en welke medicijnen u wel en niet mag slikken.

Ondersteuning tijdens uw afspraak of opname

In Meander zorgen we graag voor u. Niet alleen met medische zorg, maar ook met alles eromheen wat uw opname bij ons prettiger kan maken. Zo zijn we een gezond dus rookvrij ziekenhuis. En weten we dat bewegen, en lekker eten kan helpen bij een snel herstel. Als naaste kunt u vaak blijven overnachten in het ziekenhuis (rooming-in).


Weer thuis? Goed begeleid

De zorg van Meander stopt niet bij de deur. Ook rond en na uw vertrek uit het ziekenhuis helpen we graag bij snel herstel. Bijvoorbeeld met leefregels en tips voor thuis. Bent u thuis en maakt u zich zorgen? Dan kunt u ons altijd bellen.