Verlamd middenrif behandelen

Het middenrif (diafragma) is uw belangrijkste ademhalingsspier. Bij verlamming (paralyse) van het middenrif kunt u ernstige benauwdheidsklachten krijgen. Deze stoornis is vaak alleen te herkennen door een ervaren specialist. Voor de juiste diagnose zijn verschillende onderzoeken nodig.


Terug

Verlamd middenrif behandelen in Meander Medisch Centrum

Als Meander Diafragma Chirurgisch Centrum zijn wij een expertisecentrum op het gebied van diafragmachirurgie. Dat betekent dat patiënten uit het hele land én uit het buitenland naar ons doorverwezen worden voor onze kennis en operatietechniek. Dr. Welvaart opereert al jaren patiënten met een verlamd middenrif in Meander Medisch Centrum.

Per april 2022 is het Middenrif Centrum een zelfstandig expertisecentrum geworden voor patiënten met een verlamd middenrif. De middenrifbreuken worden nog wel in Meander geopereerd. 

De chirurg naar de patiënt in plaats van de patiënt naar de chirurg

In de loop der jaren liep de wachtlijst in Meander op en er is een manier bedacht om daar verandering in te brengen. Dr. Welvaart: “Ik wil veel patiënten helpen, maar door andere medische ingrepen is er in Meander Medisch Centrum onvoldoende operatieruimte en -capaciteit beschikbaar om alle patiënten binnen een acceptabele tijd te opereren. Daarom ben ik het Middenrif Centrum gestart om het tij te keren.”

Het Middenrif Centrum wil de ernstig benauwde patiënt op een zo kort mogelijke termijn behandelen en het liefst in zijn eigen regio, om op deze manier de kwaliteit van leven van de patiënt aanzienlijk te verbeteren. De patiënten die al op de wachtlijst staan in Meander Medisch Centrum worden uiteraard gewoon in Amersfoort geopereerd. Nieuwe verwijzingen van patiënten met een verlamd middenrif zullen echter niet meer worden gezien in Meander Medisch Centrum.

Verwijzingen

Als u denkt dat uw klachten worden veroorzaakt door een verlamd of hoogstaand middenrif, dan kunt u via uw longarts een verwijzing vragen. Verwijzingen via de huisarts worden niet in behandeling genomen

U vraagt aan uw huisarts een verwijzing naar een longarts, om te laten beoordelen of er reden is voor verwijzing naar het Middenrif Centrum. Wellicht worden uw klachten niet veroorzaakt door een verlamd middenrif maar is er iets anders met u aan de hand waar u andere specialistische zorg voor nodig hebt. Uw longarts weet welke onderzoeken nodig zijn.

Indien u als medisch specialist bij uw symptomatische patiënt een hoogstand van het diafragma vaststelt en een eventuele oorzaak hebt geanalyseerd, kunt u de patiënt verwijzen naar het Middenrif Centrum. Om een patiënt te laten uitnodigen voor een intakegesprek, dient u de verwijsbrief te mailen naar: welvaart@middenrifcentrum.nl

Voor meer informatie kunt naar de website van het Middenrif Centrum:
www.middenrifcentrum.nlOnze service & begeleiding

Log in op MijnMeander voor uw persoonlijk dossier en informatie op maat.

inloggen

Voorbereiden op uw afspraak of opname

Een goede voorbereiding thuis helpt. Wat neemt u bijvoorbeeld mee naar uw opname? Meander maakt het graag zo makkelijk mogelijk voor u. Met heldere informatie in onze folders. De arts vertelt u van tevoren wat u mag eten en drinken voor de operatie en welke medicijnen u wel en niet mag slikken.

Ondersteuning tijdens uw afspraak of opname

In Meander zorgen we graag voor u. Niet alleen met medische zorg, maar ook met alles eromheen wat uw opname bij ons prettiger kan maken. Zo zijn we een gezond dus rookvrij ziekenhuis. En weten we dat bewegen, en lekker eten kan helpen bij een snel herstel. Als naaste kunt u vaak blijven overnachten in het ziekenhuis (rooming-in).


Weer thuis? Goed begeleid

De zorg van Meander stopt niet bij de deur. Ook rond en na uw vertrek uit het ziekenhuis helpen we graag bij snel herstel. Bijvoorbeeld met leefregels en tips voor thuis. Bent u thuis en maakt u zich zorgen? Dan kunt u ons altijd bellen.