Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Veiligheidschecklist voor operatiepatiënten in Meander

Meander Medisch Centrum werkt aan veilige zorg rondom operaties. Daarom werkt Meander al geruime tijd met het gebruik van een uitgebreide veiligheidschecklist bij operaties.

Met deze veiligheidschecklist zorgen we ervoor dat alle belangrijke zaken rondom uw operatie zorgvuldig worden gecontroleerd als u van  poli, via de verpleegafdeling naar de operatiekamer en weer terug wordt gebracht. Als er iets ontbreekt of als er iets nog niet gecontroleerd is, dan wordt u als patiënt nog niet overgedragen naar de volgende afdeling; we zorgen er dan eerst voor dat het in orde komt. Op die manier helpt deze veiligheidschecklist om het risico op mogelijke fouten te verkleinen. Uit onderzoek is ook gebleken, dat dit heel goed werkt.

Wat betekent dit voor u als patiënt? 
Het kan zijn dat u als operatiepatiënt zelf iets merkt van deze veiligheidschecklist. Zo kan het u opvallen dat een bepaalde vraag een aantal keer aan u  wordt  gesteld. Wij vragen bijvoorbeeld een aantal keer naar uw naam en geboortedatum, of naar de zijde waaraan u geopereerd gaat worden. De herhaling van deze vragen is niet omdat we het niet precies weten, maar is bedoeld om extra zekerheid in te bouwen.

Ook kan het zijn dat uw overdracht van de ene naar de andere afdeling, bijvoorbeeld van de verpleegafdeling naar de operatiekamer, nog even op zich laat wachten wanneer de checklist nog niet volledig is. Ook dit is geen teken dat er iets niet goed is, maar het is een teken dat er zorgvuldig wordt gecontroleerd.